назад

«Доступні ліки» насправді доступні

126-1З 1 квітня 2017 року в Україні діє урядова програма «Доступні ліки», у рамках якої пацієнти за рецептом лікаря можуть отримати безкоштовно або з доплатою лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми. Щоб розібратися з тонкощами програми «Доступні ліки», 18 квітня 2018 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Богдан Чопей зустрівся з лікарем вищої категорії, районним кардіологом Тамарою Бурсук.

«У 2017 році у Вижницькому районі зареєстровано понад п’ятнадцять тисяч хворих на гіпертонічну хворобу серця, майже десять з половиною тисяч хворих на ішемічну хворобу серця, недужих на бронхіальну астму понад 200 осіб, більш ніж дві тисячі хворих на цукровий діабет другого типу, а смертність населення від серцево-судинних захворювань склала 69% від загальних показників, – навела вражаючі цифри Тамара Бурсук. – Метою програми «Доступні ліки» є забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які поліпшать якість їхнього життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасній смерті».

Як повідомила лікар, у районі при кожній лікарській амбулаторії є аптеки, з якими укладено договори і які за рецептами сімейного лікаря відпускають потрібні ліки. Немає аптеки тільки при Замостянській лікарській амбулаторії.

До програми входять ліки, що містять лише одну діючу речовину (монопрепарати). Лікар призначає пацієнту лікування в необхідному поєднанні ліків саме для нього.

До реєстру ліків увійшло 239 препаратів українських та іноземних виробників.

Ось перелік ліків (діючих речовин), які входять до програми «Доступні ліки»:

• серцево-судинні захворювання – Аміодарон (Amiodarone), Амлодипін (Amlodipine), Атенолол (Atenolol), Верапаміл (Verapamil), Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide), Спіронолактон (Spironolactone), Фуросемід (Furosemide), Дигоксин (Digoxin), Еналаприл (Enalapril), Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate), Карведілол (Carvedilol), Клопідогрель (Clopidogrel), Метопролол (Metoprolol),Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate), Симвастатин (Simvastatin), Бісопролол (Bisoprolol), Лозартан (Losartanum);

• бронхіальна астма – Беклометазон (Beclometasone), Будесонід (Budesonide), Сальбутамол (Salbutamol);

• діабет ІІ типу – Метформін (Metformin), Гліклазид (Gliclazide), Глібенкламід (Glibenclamidum).

Щоб отримати ліки, скористайтеся покроковою інструкцією:

1. Зверніться до свого сімейного лікаря та отримайте правильно виписані рецепти.


2. Завітайте до аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». (Деталі за посиланням: http://www.medcv.gov.ua/archives/13686)


3. Отримайте ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.


4. Кількість виписаних за рецептами ліків має відповідати курсу лікування терміном на 1 місяць. Щомісячно пацієнт повторює виписку рецептів.


5. Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.


6. Рецепт – це гроші! Не забувайте!

Контактна інформація! Звернутися за допомогою до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100 Б, тел. (0 3730) 2-31-58.
Звернутися за допомогою до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)