назад

Дотримання прав людини на Прикарпатті – разом з партнерами системи БПД

У приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області 17 січня відбулася робоча зустріч з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Євчук Михайло наголосив про необхідність організації спільних заходів у новому 2022 році як з Регіональним центром, так і з місцевими центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги, планування таких заходів та їх реалізації.

Представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області на даній зустрічі обговорили питання щодо проведення з Головним управлінням Національної поліції в області по дотриманню прав затриманих осіб, також проблемні аспекти щодо безпеки активістів  правозахисників в області та методи захисту цих активістів.

Іванна Тичковська, заступник директора Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, розказала про роботу місцевих центрів у місцях несвободи. Зокрема,  про  укладення  графіків роботи консультативних пунктів доступу на базі таких установ. На даний час Івано-Франківський місцевий центр з надання безоплатної  вторинної правової допомоги  співпрацює з геріатричним пансіонатом, тобто пансіонатом для осіб, які перебувають на постійному догляді в цій установі. Вона наголосила також про необхідність проведення консультацій в установах виконання покарань та проблеми з якими стикаються працівники при їх проведенні.

20 січня керівництво Регіонального центру та Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області взяло участь у спільній зустрічі регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області з партнерськими організаціями.

Участь у спільній нараді взяли також такі партнерські організації: філія Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області, юридична клініка Прикарпатського факультету Національної академія внутрішніх справ України, Івано-Франківська громадська обласна асоціація інвалідів, благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ», благодійна організація «Захід шанс», громадські організації «Центр політичної студій» та «Д.О.М.48.24».

Під час даного заходу були обговоренні стратегічні напрямки діяльності Уповноваженого Верховної Ради з прав людини на 2022 рік, а саме моніторинги додержання прав суб’єктів під час обробки персональних даних органів місцевого самоврядування, вимог законодавства у сфері захисту персональних даних центральними органами виконавчої влади, процесуальних прав під час проведення досудового розслідування та розгляду судових справ у всіх формах судочинства, сприяння правовій поінформованості населення щодо прав і свобод людини та громадянина, механізм реалізації та захисту та ряд інших напрямків діяльності.

Регіональний представник Уповноваженого в Івано-Франківській області Людмила Непийвода звернулася до присутніх зі вступним словом. Вона наголосила про збільшення звернень, які надходять до регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Івано-Франківській області, про роль тісної співпраці з партнерськими організаціями, про підвищення правової освіти громадян, про необхідність проведення консультацій в установах виконання покарань, тощо.

Михайло Євчук, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області проінформував присутніх про діяльність системи безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області та подякував за тісну та плідну співпрацю.