назад

Дистанційна робота: правові та психологічні аспекти

Третій тиждень в Україні триває карантин, і багато хто із співробітників державних установ, приватних компаній та інших організацій працюють вдома. Але працювати дистанційно, як виявляється, не так вже і просто.

Як створити робочу атмосферу вдома та продовжувати ефективно працювати розповіла начальниця відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Ірина Котьo.

Працюючи безпосередньо з кадрами, маючи великий досвід юридичної практики та здобуваючи другу вищу освіту психолога, Ірина Василівна надала декілька рекомендацій, які стануть у нагоді не тільки працівникам безоплатної правової допомоги, але й більшості наших громадян.

Запровадити дистанційну роботу на час обмежувальних заходів через коронавірус дозволив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020, а також постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року. Якщо брати систему БПД, то це наказ Координаційного центру з надання правової допомоги від 20.03.2020 №128-аг»,

– нагадала Ірина Василівна і додала:

У Законі сказано, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, удома (пп. 1 п. 2 Прикінцевих положень Закону про запобігання коронавірусу).  А в пункті 6 постанови Кабінету Міністрів зазначено: Рекомендувати центральним і місцевим органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі реального часу через Інтернет».

Оскільки новий формат роботи для багатьох з нас є незручним і навіть дратівливим, спробуємо розібратися, як перетворити свою оселю на домашній офіс, не втрачаючи при цьому ефективності та швидкості виконання поставлених завдань, наснаги і захоплення роботою та які чинники допоможуть налаштувати наш мозок на новий ритм роботи і мінімізувати стрес.

  1. Складіть чіткий план і розпорядок робочого дня
    Робити це краще звечора. Це підвищить вашу ефективність в рази.
    Робочий час повністю присвятити робочим завданням, дотримуючись плану.
  2. Виберіть правильний час для роботи
    Якщо у вас немає певного графіка, за яким ви повинні працювати, тоді варто прислухатися до себе, враховуючи індивідуальні особливості.
    Але необхідно розуміти специфіку вашої роботи: якщо ви працюєте разом з колегами або партнерами, то для вирішення тих чи інших питань, маєте бути на зв’язку з ними.
  3. Визначте кількість часу на роботу
    Щоб розуміти, як планувати не тільки робочі справи, а й побутові, важливо чітко визначитися з кількістю часу, який ви витратите на роботу. При цьому не відволікайтеся ні на які інші питання в той час, коли працюєте.
  4. Виділить у будинку для себе робоче місце
    Окремий кабінет, на жаль, дозволити може собі не кожен, а от знайти окреме місце – можна.
    Визначте у своєму будинку тимчасову робочу зону. Робоче місце повинно бути зручним, затишним, мотивувати і надихати. Приберіть звідти все зайве і те, що може відволікати. За таких умов ваш мозок буде налаштовуватися на відповідний ритм кожен раз, коли будете сідати за свій «робочий стіл».
    Запам’ятате: ліжко не є робочим місцем.
  5. Відключіть соцмережі
    Якщо ваша робота ніяк не пов’язана із соцмережами, візьміть собі за правило: сідаючи за робочий стіл, відключати соцмережі.
  6. Дрес-код
    Чи важливо, працюючи вдома, додержуватися корпоративної культури? Відповідь очевидна, адже ви не підете на роботу в пижамі, халаті тощо.
    Запам’ятайте: змінюючи піжаму на костюм, а халат – на офісний одяг, ви налаштовуєте свій мозок на роботу.
  7. Коммунікація

Віддалений режим роботи обмежує нашу звичну комунікацію з колегами, тому зараз у тренді відеодзвінки, відеонаради та конференції.

І якщо від дзвінків рідним у «робочий» час варто утриматися, спілкуванню з робочих питань на час карантину слід приділяти більше уваги, ніж зазвичай:

По-перше, віддавайте перевагу дзвінкам, а не листам, адже у живій розмові більше емоцій, і це викликає більше довіри.

По-друге, переговори з кількома учасниками краще проводити за допомогою відеозв’язку, адже нам треба хоча б віртуально підтримувати зорові контакти і бачити один одного.

А ось від дзвінків з ліжка варто утриматися. Зверніть увагу на свій голос і стиль розмови, коли ви знаходитися за робочим столом або розмістившись між подушками. Різниця очевидна. Адже своє враження клієнти та колеги будуть складати, наскільки професійно та по-діловому ми поводимося.

Пам’ятайте: карантин рано чи пізно закінчиться, нормальне життя відновиться, а ось нераціонально витрачений час буде вже не повернути!