назад

Дитячі права та співвідношення права й моралі – теми зустрічей зі школярами

Упродовж минулого тижня юристи системи безоплатної правової допомоги активно зустрічалися з різними аудиторіями, щоб розповісти громадянам про їхні права, зокрема про право на безоплатну правову допомогу. Чи не найчастіше доводилися спілкуватися зі школярами, адже правове виховання має починатися з дитячого віку.

Так, 11 грудня до пізнавальної бесіди на тему: «Право. Мораль. Людина» запросили учнів 9-10 класів Летичівського НВК № 1, а 12 грудня начальниця Деражнянського бюро правової допомоги Оксана Сідлецька провела урок-тренінг «Я маю право» для дев’ятикласників Деражнянського ліцею №1.

Як співвідносяться право і мораль, обговорювали у Летичівській бібліотеці для дорослих. Тему розмови – «Право. Мораль. Людина» – запропонував начальник Летичівського бюро правової допомоги Анатолій Харламов. Він пояснив старшокласникам, як взаємодіють у суспільстві поняття права та моралі, чи можна культурні традиції ставити вище універсальних прав людини. Відтак учні дізналися, що робити, коли порушують їхні права. До заходу долучилися також працівники Летичівського відділу поліції.

Тренінг «Я маю право» відбувся в Деражнянському ліцеї №1. Оксана Сідлецька, начальниця Деражнянського бюро правової допомоги, на прикладі Загальної декларації прав людини показала прагнення людства до узаконення рівних прав та можливостей для кожного, незалежно від походження, расової чи національної приналежності, політичних, релігійних переконань тощо.

Під час тренінгу обговорили основположні права та свободи людини, зокрема й права та обов’язки дитини в нашій країні. Наприкінці заходу кожен учень одержав паспорт прав дитини, як свідчення правової обізнаності.

«Старшокласники виявились не лише вдячними слухачами, але й цікавими співрозмовниками, адже протягом тренінгу демонстрували глибокі знання з правознавства», – резюмувала Оксана Сідлецька.