назад

Дитина є повноцінним членом суспільства, має свої права та обов’язки, про які повинна бути обізнана з самого малечку

69948516 1073293102877795 5755282822617104384 nРозвиток дитини забезпечується здійсненням її права на освіту. Дитина повинна відвідувати школу. Держава повинна забезпечити це право. Освіта має бути спрямованою на розвиток дитини; повагу до прав людини; повагу до батьків, культури та національних цінностей країни; мир, дружбу, порозуміння; повагу до навколишньої природи. Відповідне визначено у статтях 28, 29 Конвенції Організації Об’єднаних Націй про права дитини, яка є угодою між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Саме ця Конвенція, набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства та визначає, які права мають діти в нашій країні. Крім того вона вказує на обов’язки батьків, які несуть відповідальність за своїх дітей і поважає їхнє право керувати дитиною в межах даної Конвенції.

Конвенція – дуже ґрунтовний документ, містить 54 статті, в яких 40 прав, які має дитина. Розглянемо тільки деякі основні права дітей за цим документом.

Кожна дитина має право на життя, на ім’я, на громадянство, право знати своїх батьків. Діти повинні жити зі своїми батьками, вони не можуть бути розлучені з батьками всупереч їхньому бажанню, і тільки за деякими винятками. Дитина має право на усиновлення.

До особистих прав дитини належить право на повагу до її гідності. Це означає, що ніхто не має права жорстоко поводитись з дітьми, бити чи катувати їх.

Діти мають право на любляче, турботливе ставлення з боку сім’ї. В окремих сім’ях батьки погано ставляться до виконання своїх батьківських обов’язків, не дбають про виховання дітей, не піклуються про задоволення їхніх потреб у їжі, одязі, ласці. До таких батьків держава може застосовувати певні заходи. Зокрема, вони можуть позбавлятися батьківських прав.

Кожна дитина має право вільно висловлювати свої погляди, до яких потрібно уважно прислухатися. Необхідно поважати право дитини на свободу думки, совісті і 1релігії, свободу асоціацій і мирних зборів. Вона має право на інформацію. Закон повинен захищати її від втручання у особисте життя.

Конвенція декларує захист дитини від усіх форм фізичного і психологічного насильства, образи або зловживання. Вона має право на медичне обслуговування, соціальне забезпечення.

Кожна дитина повинна вчитися. Її освіта спрямована на розвиток здібностей у повному обсязі, виховання поваги до прав дитини і основних свобод, виховання поваги до батьків, підготовку до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості, рівноправності людей та дружби між ними, виховання до навколишньої природи.

Діти мають права на захист від економічної експлуатації, що спричиняє небезпеку їх здоров’ю. Дитина повинна бути захищена і від незаконного вживання наркотиків, від сексуального розбещення, торгівлі ними. Її не можна піддавати тортурам і катуванню. Конвенція про права дитини вимагає від країн, що ратифікували її прийняття всіх заходів по її дотриманню.

Протягом першого навчального тижня в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги в Україні, працівниками Регіонального центру безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, Бердянського, Запорізького, Мелітопольського, Краматорського, Маріупольського місцевими центрами з надання безоплатної правової допомоги, а також працівниками 34 бюро правової допомоги, які розташовані у Донецькій та Запорізькій областях, проведені правопросвітницькі заходи для дітей з метою поглиблення їхніх знань про належні їм права та можливості їх захисту. Розповімо про декілька таких заходів.

Так начальник відділу «Дружківське бюро правової допомоги» Інна Куракіна завітала до Дружківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №12 задля проведення тематичного уроку на тему «Права дитини». Дітей було ознайомлено з їх основними правами, шляхами їх реалізації та захисту. Після невеличкої лекції діти заповнили карту «Права дитини» та на закінченні заходу отримали подарунки у вигляді значків системи БПД.

Свято першого дзвоника не обійшло і Бахмутську установу виконання покарань №6. Разом із директоркою та завідувачем навчальною частиною Бахмутської вечірньої школи ІІ-ІІІ ступенів №1головним спеціалістом Бахмутського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Бахмутської міської ради, та начальник відділу «Бахмутське бюро правової допомоги» Оксана Болотюк привітали неповнолітніх засуджених із початком нового навчального року. Фахівці закликали дітей до відповідального ставлення до отримання знань, навчального процесу. Було наголошено на тому, що діти мають унікальну можливість навіть в місці позбавлення волі реалізувати своє право на освіту та не відставати від своїх однолітків. В них є можливість отримувати повну загальну середню освіту. Отримані дітьми знання обов’язково стануть їм у нагоді при звільненні з місць позбавлення волі та допоможуть більш ефективній їх ресоціалізації.

6А головний спеціаліст відділу «Олександрівське бюро правової допомоги» Тетяна Вечірко сумісно із в.о. начальника Олександрівської Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Любов’ю Павленко завітали до Олександрівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Олександрівської селищної ради з метою проведення правопросвітницького заходу для учнів 3-Б класу на тему: «Захист прав дитини – це те, про що слід говорити вголос!» Зокрема, йшлося про те, що діти мають права, які гарантуються міжнародним та національним законодавством. Також учні отримали можливість прийняти участь у грі «Правове дерево», замалювали картинки з приводу : «Допоможи героям обрати правильний шлях», а також склали карту «Права дитини». Наприкінці, Тетяна Вечірко звернула увагу маленьких слухачів на те, що отримати юридичну допомогу (від первинної консультації до захисту прав у судовому порядку) діти завжди можуть через систему надання безоплатної правової допомоги.

У Краматорській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 5 для учнів п’ятих класів також пройшов правовий урок, спрямований на підвищення рівня знань малечі про гарантовані права, шляхи їх реалізації та захисту. Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Тетяна Михайлова у невимушеній формі розповіла дітям про декларацію прав дитини та про гарантії, визначені Законом України “Про охорону дитинства”. Також з дітьми було проведено інтерактивні ігри, під час яких школяри малювали свої бачення щодо основних прав дитини, розгадували правові ребуси та згадували, до яких установ потрібно звертались у разі порушення їх прав.

З метою підвищення правової обізнаності дітей міста Авдіївки щодо захисту своїх прав і інтересів, головний спеціаліст відділу «Авдіївське бюро правової допомоги» Юлія Яшина разом із головним спеціалістом Авдіївського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Іриною Луцковою завітали до Авдіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6 Авдіївської міської ради Донецької області, де провели урок на тему: «Права дитини». Під час заходу діти дізналися про існування Конвенції ООН та найголовніші права, які вона виділяє. Діти дуже уважно слухали фахівців і з великою зацікавленістю прийняли участь у грі “правове дерево” та замалювали карту прав дитини. Наприкінці заходу всі отримали паспорти прав дитини та інформацію про те, де можна отримати безоплатну правову допомогу.

Школяри міста Добропілля також не залишились без уваги фахівців Краматорського місцевого центру. Так, в рамках діючого правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» заступник начальника відділу «Добропільське бюро правової допомоги» Андрій Шумара відвідав Добропільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №19 Добропільської міської ради де провів правопросвітницький захід на тему: «Права дітей». Зокрема, йшлося про права, які мають діти, про батьківське піклування та попередження насилля в сім’ї. Фахівець бюро зауважив, що найважливішою умовою для розвитку дитини є її виховання в сім’ї. Конвенція ООН про права дитини 1989 року містить перелік норм, які повинні забезпечувати захист сім’ї. Дитина з самого народження має право знати своїх батьків та користуватися їх піклуванням. Право дитини на піклування з боку батьків може бути реалізоване лише за умови добровільного і належного виконання батьками своїх обов’язків.

Начальник відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Олена Назаренко провела лекцію для учнів Оріхівської філії № 3 Комунального закладу «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузіря» Оріхівської міської ради на тему «Я маю право!», під час якої учням була надана цікава інформації про їхні права, проведено гру «Правове дерево» та надано поради з отримання правової допомоги.

Заступником директора центру Ольгою Яковлєвою було проведено тематичний урок для учнів Комунального закладу «Матвіївська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» Запорізької обласної ради на тему «Права дитини». Під час уроку діти детально ознайомилися з переліком прав дітей, передбачених Конвенцією про права дитини та історичним розвитком цих прав. Окрему увагу під час уроку було приділено праву на повагу до людської гідності дитини, на захист від фізичного та психологічного насильства, зокрема і серед самих дітей. Діти з цікавістю долучилися до обговорення можливих способів реалізації та захисту своїх прав, а також питань відповідальності неповнолітніх. Наприкінці заходу дітям було розказано про можливість отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також розповсюджені інформаційні матеріали.

Начальник відділ “Новомиколаївське бюро правової допомоги” Олександр Котов провів тематичний урок «Я МАЮ ПРАВО!» серед учнів 9 та 10 класів2 Комунального закладу “Новомиколаївський навчально-реабілітаційний центр “Паросток” імені В.А. Польського» Запорізької обласної ради, з нагоди Всеукраїнського тижня права. Під час проведення уроку дітям розповіли про основні напрямки проекту «Я МАЮ ПРАВО!»: Стоп булінг, Протидія домашньому насильству, Відповідальне батьківство, Права та обов’язки підлітків.

Головним спеціалістом відділу «Вільнянське бюро правової допомоги» Іриною Кумечко було проведено урок для школярів 4 класу Вільнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Вільнянської районної ради Запорізької області на тему «Я маю право!» та «Запобігання боулінгу». Під час заходу дітям у ігровій форму було розказано про їхні основні права, при цьому окрему увагу було приділено питанням захисту дітей від образ та принижень як з боку дорослих, так і у самому дитячому колективі.

Головним спеціалістом відділу «Запорізьке бюро правової допомоги» Ігорем Напхою проведений тематичний урок серед школярів Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Основа» Запорізької міської ради Запорізької області на тему «Я маю право!». Метою уроку було ознайомити школярів з положенням законодавства, спрямованими на захист прав дітей. Учням розповіли, які саме права їм належать та яким чином вони можуть захистити їх у випадку порушення.

Також, цього ж дня заступником начальника відділу «Запорізьке бюро правової допомоги» Наталією Педь проведений інформаційний захід у Запорізькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів «Основа» Запорізької міської ради Запорізької області, під час якого діти отримали інформацію щодо можливості звернення до місцевого центру або бюро за одержанням правової допомоги та захистом свої прав, в тому числі у судовому порядку. Дітям були надані відповіді на питання дітей стосовно роботи бюро то розповсюджені буклети «Твої права – твій захист».

Головний спеціаліст Регіонального центру Ірина Пісецька зустрілася з підліткам в приміщені Громадської Організації «Карітас-Запоріжжя» та розповіла про права дітей, їх обов’язки. Фахівець звернула увагу підлітків: «Конвенція ООН про права дитини – це ваші права, які знайшли своє відображення у чинному законодавстві України. Ти можеш не думати про них. Ти можеш не використовувати їх щодня. Втім, ти маєш знати, що вони існують і вони невід’ємні від інших прав, гарантованих тобі державою».

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України). IMG 0012 3578969593591 1073293159544456 1352403768930467840 o69687128 1074650102742095 1702748215520002048 o69779695 1072703592936746 8430814227005964288 n 169922995 1073293096211129 8688408790413869056 o