назад

Етичні аспекти надання адвокатом правової допомоги Pro Bono та стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги

75380445 2582322218555070 3249197258264018944 o

15 листопада у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях  пройшов тренінг для адвокатів на тему “Етичні аспекти надання адвокатом правової допомоги PRO Bono та Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги”.

Адвокати системи надання безоплатної правової допомоги проводять свою діяльність відповідно до Стандартів якості, які затверджені Міністерством юстиції України в 2014 та 2017 роках. Ці Стандарти є комплексом основних характеристик моделі гарантованого державою захисту, передбачених міжнародними правовими актами, законодавством України, у межах яких та з урахуванням узгодженої правової позиції із суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу адвокат є незалежним в обранні правової позиції для здійснення активного та розумного захисту прав, свобод та законних інтересів всіма не забороненими законом способами. Стандарти ґрунтуються на принципах верховенства права, законності, незалежності адвокатської діяльності, конфіденційності, уникнення конфлікту інтересів, пріоритету інтересів клієнта, компетентності та добросовісності у виконанні адвокатом своїх професійних обов’язків.

Дотримання Стандартів є обов’язковим для адвокатів при наданні ними безоплатної вторинної правової допомоги. За порушення цих Стандартів адвокати відповідають в обсязі, встановленому законодавством та умовами контракту (договору) з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

76657355 483556929171421 1457298479595388928 nБільш детальніше про стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги колегам-адвокатам розповів адвокат-тренер Руслан Балковий.

– Ці стандарти розроблені для забезпечення якісного надання в необхідному обсязі безоплатної вторинної правової допомоги і одночасно є захистом для адвоката у виконанні його професійних обов’язків» – зазначив адвокат-тренер.

Тренінг для адвокатів також містив у собі лекцію з етичних питань, які виникають у адвокатів при здійсненні ними своєї професійної діяльності, а також практику вирішення етичних питань у розрізі національних Правил адвокатської етики та Кодексу поведінки європейських адвокатів.

Учасники розглянули найчастіші практичні кейси, які трапляються в роботі адвоката при наданні ним правової допомоги, а саме:

– як діяти у разі призначення адвоката на окрему процесуальну дію?

– які етичні питання можуть виникнути при наданні правової допомоги за призначенням центру з надання БВПД?

Також окремо було розглянуто порядок роботи адвоката в просторі Pro Bono.

– Надання правової допомоги на умовах Pro Bono уже є поширеним в Україні явищем. Pro bono (дослівно — для суспільного блага) — фраза, яка означає послуги, що надаються добровільно і безкоштовно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг, – наголосив лектор, директор управління «Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» у Координаційний центр з надання правової допомоги, член комітету з прав людини Національної асоціації адвокатів України Сергій Лисак.  

75540173 2582322135221745 7913631500925403136 o

В рамках міжнародної взаємодії та з метою розвитку культури Pro Bono в Україні, Національна асоціація адвокатів України створила додаткові сприятливі умови для такої діяльності. Так кожен адвокат, який бажає надавати правову допомогу на умовах Pro Bono, має таку можливість – для цього потрібно звернутися з заявою до регіональної ради адвокатів.

Учасники обговорили потреби системи з надання безоплатної правової допомоги в такій співпраці з адвокатами по особам, які звертаються до центрів з надання БВПД та не підпадають під коло осіб, які є суб’єктами права на БВПД відповідно до закону.

В подальшому планується запровадити проведення тренінгів для адвокатів Запорозької області на базі Регіонального центру.