назад
28.02.20

Фахівчині безоплатної правової допомоги та патрульної поліції навчають кропивницьку молодь захищати свої права

Як користуватися довідково-інформаційною платформою правових консультацій WikiLegalAid? Куди звернутись для державної реєстрації шлюбу? Які основні підстави та правові аспекти оформлення розірвання шлюбу? Які є спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству? На ці запитання отримали відповіді кропивницькі студенти від представниць системи безоплатної правової допомоги та патрульної поліції під час правопросвітницького заходу.

Під час заходу Ольга Салоїд продемонструвала, яким чином можна скористатися базою правових консультацій «WikiLegalAid», а також пояснила, що «довідково-інформаційна платформа – це спільна робота фахівців-юристів системи безоплатної правової допомоги. Ця інформаційна база функціонує за принципом відомої «Wikipedia», наповнюється правовими консультаціями з найактуальніших питань. Вона постійно оновлюється і є безкоштовною для користувачів платформи».

Анастасія Мироненко, фахівчиня Кропивницького місцевого центру з надання БВПД розповіла студентам про правові аспекти реєстрації шлюбу та його розірвання.

«Проблеми, пов’язані з існуванням фактичних шлюбних відносин існують досить давно. З кожним роком все більша кількість юристів досліджують дане питання. Прийняття 10 січня 2002 року Сімейного кодексу України вирішило деякі питання, пов’язані з існуванням «фактичних шлюбів», проте повністю не внесло ясності у вирішення даної проблеми. Сімейний кодекс України визнає осіб, що проживають у фактичних шлюбних відносинах, сім’єю. Проте виникає проблема у випадку, коли чоловік (жінка) проживає з особою у «фактичному шлюбі» одночасно також перебуває у зареєстрованому шлюбі з іншою особою. Адже подружжя вважається сім’єю навіть тоді, коли вони проживають окремо. Тоді можна зробити висновок, що «фактичні дружина (чоловік)» з такою особою не можуть вважатися сім’єю», – підкреслила Анастасія Мироненко.

Представниці патрульної поліції на прикладах роз’яснили студентам, які є види домашнього насильства та як можна себе захистити.