назад

Фахівець відділу представництва Мукачівського місцевого центру допомогла вирішити проблему внутрішньому переселенцю

37268919 1647307365366921 4206373446512279552 n    До Мукачівського місцевого центру звернулася внутрішньо переміщена особа В. з проханням призначити їй адвоката для представництва її інтересів у справі про встановлення факту смерті на окупованій території України. Центром було прийнято рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення начальнику відділу представництва Олесі Меренич. 

  

    Під час вивчення документів з’ясувалося, що в клієнта В. в лютому місяці 2018 року в м.Ясинувата Донецької області померла мати. Отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», у зв’язку з чим рішення суду про встановлення факту смерті особи є єдиною підставою для державної реєстрації смерті особи на підставі медичних документів, оформлених медичними закладами на території непідконтрольній українській владі.
    Зазначене місце смерті є тимчасово окупованою територією України, визначеною Верховною Радою України, а саме: постановою Верховної Ради України від 17.03.2015 року № 254-УІІІ «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей окупованими територіями».
    Відповідно до ч. 1-3 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» державні органи і органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції України, їх посадові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб , що передбачені Конституцією та Законами України. Будь які органи, їх посадові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами чи такими особами, є недійсним і не створює правових наслідків.
    Встановлення факту, що має юридичне значення, клієнту необхідно було для державної реєстрації смерті померлої матері, проведеної державним органом України та отримання свідоцтва про смерть встановленого законодавством України зразка і в подальшому реалізації всіх належних їй прав.
   Представником клієнта В. Меренич Олесею було зібрано документи які свідчать про факт смерті на окупованій території України, а саме: медичне свідоцтво про смерть видане Ясинуватською центральною районною лікарнею, довідку про причину смерті, видану Ясинуватською центральною районною лікарнею ,свідоцтвом про смерть видане органом сформованим на окупованій території та підготовлено заяву про встановлення факту смерті в порядку ст. 317 ЦПК України.
   Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.
    Згідно ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.
    У відповідності до п.21 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», заявники – у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно, звільнені від сплати судового збору.
    На підставі викладеного, відповідно до ст.ст.4, 12, 293, 315, 316, 317 , 318, п. 8 ч. 1 ст. 430, Цивільного процесуального кодексу України, Мукачівський міськрайонний суд задовольнив заявлені вимоги клінта В. повністю та допустив негайне виконання рішення суду.

    За правовою допомогою звертайтесь до фахівців Мукачівського центру з надання БВПД та бюро правової допомоги за адресами:
   Мукачівський МЦ з надання БВПД м.Мукачево, вул.Пушкіна, 30, моб.тел.: 095-831-15-74 та бюро правової допомоги юрисдикції Мукачівського МЦ
    відділи: Берегівське бюро правової допомоги? м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги? м. Свалява, вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги? м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги? смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60.