назад

Фахівці БПД консультують селян

З метою захисту та забезпечення прав громадян,  команда Черкаської юстиції разом із фахівцями БПД продовжують консультувати осіб, що потребують правової допомоги.  В межах правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!» та роботи мобільної точки доступу до безоплатної правової допомоги, юристи приймали жителів села Стецівка, Чигиринського району. Подія відбулася 25 липня 2019 року.
Громадян турбували питання спадкового, земельного та сімейного права. Під час прийому, зокрема, звернулася громадянка за роз’ясненнями щодо особливостей встановлення факту родинних відносин.
“Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин, у випадку, якщо даний факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, отримання компенсації — роз’яснює Ірина Поліщук, начальник відділу “Чигиринського бюро правової допомоги” Черкаського місцевого центру з надання БВПД.
Хто може звернутись до суду:
– спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом, і для яких у зв’язку зі встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки;
– особи, які мають право на пенсію у зв’язку зі втратою годувальника і яким органи Пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;
– інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для цих осіб.
Заява про встановлення факту родинних відносин повинна відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим відповідно до ст. 175 ЦПК України, так і вимогам щодо її змісту, згідно із ст. 318 ЦПК України.
До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини та довідка про неможливість відновлення втрачених документів.
Дізнатися адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги можна за номером 0 800 213 103.
Контакт-центр працює цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України.