назад

Фахівці Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на захисті прав ВПО!

До Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась особа щодо надання їй безоплатної вторинної правової допомоги з питання неправомірного, на її думку, непризначення їй щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнту була уповноважена начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги, Індусова Оксана, яка ознайомившись із наданими клієнтом документами по справі дійшла висновку, що права та законні інтереси клієнта дійсно порушені та підлягають захисту в судовому порядку.

Так, Оксаною Індусовою був складений адміністративний позов до Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити певні дії, а саме:

  1. визнати протиправними дії Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради щодо непризначення Позивачу щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг з 22.12.2018 року;
  2. зобов’язати Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради призначити та виплатити особі щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг з 22.12.2018 року.

У позові було акцентовано увагу на те, що перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб для отримання ними соціальних виплат порушують права переселенців та є неправомірними, а положення пунктів 7, 8, 9, 13 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їхнього фактичного проживання/перебування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року № 365, обмежують позивача та інших осіб, що належать до ВПО у реалізації їхніх прав, зокрема прав на пенсійне та соціальне забезпечення, та є такими, що призводять до непрямої дискримінації за ознакою місця проживання та перебування на обліку ВПО.

За результатами розгляду адміністративного позову, Донецький окружний адміністративний суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме:

  1. визнано протиправними дії Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради щодо не призначення щомісячної адресної допомоги клієнту для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг з 22.12.2018 року;
  2. зобов’язано Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради вирішити питання про призначення та виплату громадянці щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, за її заявою від 22.12.2018 року у розмірі, передбаченому для працездатних осіб, відповідно до Постанови КМУ № 505 від 01.10.2014 року з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні, зокрема:
  • відсутність позивача за фактичним місцем проживання не є підставою для відмови в призначенні щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, на оплату житлово-комунальних послуг,
  • позивач станом на день звернення з заявою про призначення адресної допомоги для покриття витрат на проживання, на оплату житлово-комунальних послуг є працевлаштованим.

 

ВАЖЛИВО: За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Адреси центрів: https://legalaid.gov.ua/kontakty/local-centers

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів)