назад

Фахівці Регіонального центру долучилися до дистанційної зустрічі із роботодавцями Сумського державного університету

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти 26 березня у форматі відеоконференції провело дистанційну зустріч із роботодавцями Сумського державного університету у межах атестаційної експертизи спеціальності «053 Психологія». Серед учасників конференції була фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська, представники Національної поліції, вищого навчального закладу, громадських організацій тощо. 

Наталія Поставська у своєму виступі розповіла про різноманітні форми взаємодії, що здійснюються у межах Меморандуму про співпрацю, укладеному у 2017 році між Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та Сумським державним університетом.

Виділяємо 2 основні напрямки діяльності:

І – комунікативні заходи (участь у розширених засідання керівних рад фахівців системи БПД Сумщини; семінарах, конференціях; проєктна діяльність, робота з молоддю тощо)

ІІ – психологічні дослідження, практика студентів.

І напрямок-  Комунікативні заходи

Серед них – участь фахівців системи безоплатної правової допомоги у конференціях, що проводяться факультетом: «Мультидисциплінарні гендерно-чутливі ініціативи»

тренінгах – «Гендерний хакатон: технології й медіа в досягненні гендерної рівності»

круглих столах«Стратегія розширення участі жінок у політиці»

робочих зустрічах – участь фахівчині  СумДУ Андріани Костенко у засіданні робочої групи пілотування модельних програм надання безоплатної правової допомоги в регіонах, що проведено у м. Київ за ініціативою Координаційного центру з надання правової допомоги.

Фахівці СумДУ проводять для юристів системи БПД Сумщини на розширених засідання керівних рад, що відбуваються на базі закладу, навчання з питань впровадження гендерних підходів в системі БПД та гендерно-спортивне орієнтування; для директорів місцевих центрів, інтеграторів та юристів – три тренінги «Ефективні комунікації у роботі з клієнтами»; гендерне орієнтування; «Ефективна комунікація на різних рівнях професійного спілкування».

Проєктна діяльність – круглий стіл «Програми по відновленню миру та діалогу для ВПО» у межах проєкту «Голос жінки має силу-2018»; тренінг «Інновації в адвокації прав ВПО в Сумській області»; регіональний круглий стіл та пресконференція «Голос жінки має силу-2018»; пресконференція «Голос жінки-2019»; участь зі студентами СумДУ у школі-тренінгу за проєктом MeDIAPLUR, Київська область; тренінг «Громадська адвокація: сучасні техніки»; заключний звіт за проєктом MeDIAPLUR, м. Київ; круглий стіл «Голос жінки-2019»; круглий стіл «Взаємодія влади та громади у процесі створенні ОТГ».

Заходи   для  молоді

  • Юристи долучилися до ініціативного проєкту «Дитячі свята у дворах сумських багатоповерхівок»
  • Фахівці Регіонального центру взяли участь у ролі журі в інтелектуальній грі «Соціальна блуканина: питання та відповіді», про проведено СумДУ серед команд школярів м.Суми;
  • Участь студентів та юристів у спільній акції, присвяченій Європейському дню боротьби з торгівлею людьми;
  • Правовий кінозал для студентів з коментарями юристів;
  • Інформаційна зустріч з елементами тренінгу «Резолюція 1325. Жінки, мир, безпека» для студентів СумДУ;
  • Участь юристів у Форум театрі, що проводять студенти для молоді з тематики протидії булінгу, торгівлі людьми.

ІІ напрямок – психологічні дослідження, практика студентів

Фахівці вищого навчального закладу допомогли скласти анкету по дослідженню «Таємний клієнт», що проводилося протягом 2017-2018 років у системі БПД Сумщини. Студенти кафедри підготували відповідну гугл-форму, яку вони заповнювали. Аналіз здійснювався у Регіональному центрі, окремі питання вивчалися на кафедрі. Дослідження «Таємний клієнт» інтегровано в навчальну програму курсів «Практикум з психології» та «Юридична психологія» для студентів спеціальності «Психологія» Сумського державного університету. Студенти проходили виробничу практику у 2018 році.

На базі Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД у 2019 році вивчено психологічні особливості професійної діяльності юристів. Зміст анкет узагальнено та надіслано рекомендації, що успішно втілені.