назад

Фахівці системи БПД долучилися до правозахисної акції на підтримку в’язнів Кремля

Херсон став другим після Одеси містом, де 15 серпня пройшла всеукраїнська акція на підтримку в’язнів Кремля. До акції приєдналися й фахівці системи БПД: Лариса Аболончикова та Катерина Ананьєва (Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області), Володимир Куценко (Херсонський місцевий центр з надання БВПД).

На вулиці Суворова – головній пішохідній вулиці міста – організатори встановили 121 капкан, що відповідає кількості арештованих на території РФ та в Криму українських громадян, із прикріпленими залізними ланцюгами та написом «Сделано в Кремле».

Посередині інсталяції був розташований інформаційний стенд, на якому містилась інформація про політв’язнів, серед яких Олег Сенцов, Павло Гриб, Станіслав Клих, Едем Бекіров та багато інших.

97 політв’язнів і 24 моряки зі статусом військовополонених утримуються у російських тюрмах та в окупованому Росією Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Більшість із них – кримські татари. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні «диверсій», «терактів» – щоб створити картинку для російської пропаганди, – наголошувала координаторка громадської організації «Крим-SOS» Таміла Ташева.

Варто відзначити, що в ході акції фахівці системи БПД, як і тисячі українців, написали листи на підтримку бранців Кремля, які утримуються в російських тюрмах. Окрім того, Володимир Куценко, Лариса Аболончикова та Катерина Ананьєва провели правороз´яснювальну роботу серед населення, розказуючи про місію та завдання системи безоплатної правової допомоги.

Серед перехожих були й переселенці з Криму, які живуть зараз у Херсоні.

Вони із зацікавленістю сприйняли інформацію про те, що можуть безкоштовно отримати юридичну консультацію безпосередньо в центрах з надання БВПД або бюро правової допомоги, а також за допомогою довідково-інформаційної бази «WikiLegalAid» онлайн.
Довідка.
За даними Міністерства соціальної політики України, кількість облікованих внутрішньо переміщених осіб з АР Крим та м. Севастополь станом на  29 березня 2019 року складає 36 923. Найбільша їх кількість – 41,6% (15 381) мешкає в Києві та Київській області; 9,6% – у Херсонській (3547); у Одеській (2705) та Львівській (2220) областях – 7,3 та 6,0% відповідно.

Разом з тим фахівці системи БПД пояснили, що включає в себе вторинна правова допомога та які категорії осіб мають право на її отримання.

Йшлося також і про порушення окупаційною владою Криму прав людини та можливість оскаржити це, звернувшись до Європейського суду з прав людини.
За словами переселенців, дана інформація дуже позитивно ними сприймається, бо додає впевненості, що держава опікується ними.

Увечері відбувся показ фільму «Жити, щоб повернутися». Це шість невеликих історій, які розповідають про національний рух кримських татар у боротьбі за повернення до Криму після депортації 1944 року.

Стрічка розкриває тему виникнення паралелей між історією національного руху і сучасними реаліями, в яких опинилися кримські татари після анексії АРК.

 

Основна частина фільму присвячена саме історії руху 50-90-х років минулого століття, але серед героїв є лідери думок, які діляться роздумами про актуальність національного руху кримських татар після заборони Меджлісу у квітні 2016 року.

Після показу на глядачів чекала дискусія про нинішню ситуацію в Криму та політично мотивовані переслідування, а також підтримку і солідарність, яких потребують в’язні Кремля.