назад

Фахівці системи БПД Рівненщини відповіли на запитання засуджених Городоцького виправного центру

Про систему безоплатної правової допомоги та її можливості знають чи не усі засуджені, що відбувають покарання в установах Державної кримінально-виконавчої служби України. Тому, особи, що тримаються в установах, завжди з нетерпінням чекають на візити фахівців центрів БВПД. Так, цього разу, до ДУ «Городоцький виправний центр (№131)» завітав  начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Кузик.

Правове інформування та консультації з питань особистого характеру.

Декілька десятків засуджених Городоцького виправного центру зібрались на зустріч з фахівцями Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області. На загальних зборах засуджених фахівцями системи БПД Рівненщини було роз’яснено механізм захисту їх прав згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу», обсяг повноважень Регіонального та місцевих центрів а також порядок звернення за такою допомогою.

«Захист прав засуджених є одним із пріоритетів в діяльності системи БПД. Відтак, фахівці центрів з надання БВПД та адвокати, що працюють за контрактами, забезпечують складання документів процесуального характеру, здійснення представництва інтересів та захист особи, засудженої до покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, що дає доступ до правової інформації та правосуддя вказаної категорії громадян», – наголосив у своєму виступі начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Кузик.

Більш детально Олександр Кузик зупинився на особливостях написання і направлення звернень щодо БВПД  та розгляду матеріалів на застосування передбачених законом заохочувальних норм комісією установи та судом.

По завершенні заходу у засуджених ще виникли чимало додаткових  питань особистого характеру. Відтак, Олександр Кузик, провів особистий прийом громадян, що відбувають покарання у Державній установі « Городоцький виправний центр (№131) ».

Особам, які утримуються в установі, було надано кваліфіковані роз’яснення з порушених ними питань, зокрема :

  • умов відбування покарань;
  • посвідчення доручень;
  • підтвердження групи інвалідності;
  • медичне забезпечення засуджених;
  • застосування передбачених законом заохочувальних норм (ст. 101 КВК , ст. 81,82 КК ) ;
  • оскарження рішення дисциплінарної комісії при накладенні стягнень;
  • відшкодування збитків за виконавчими листами;
  • порядок залучення до праці;
  • представництва інтересів засуджених в суді адвокатами центрів БВПД Рівненщини.

Зауважимо, що зустріч за засудженими відбулась в  рамках реалізації Меморандуму про співпрацю між Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України та Координаційним центром з надання правової допомоги.