назад
15.06.15

«Головним ризиком реалізації громадянами конституційного права на безоплатну правову допомогу є плачевний стан української адвокатури» – Андрій Вишневський

11406715 787767221343017 8195815804346630462 oСьогодні, 15 червня, у приміщенні Верховного суду України пройшла конференція на тему: «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки». Із доповіддю у рамках заходу виступив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Захід організовано за підтримки Ради з питань судової реформи за підтримки Верховного суду України та Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

У рамках Конференції пройшло обговорення низки питань, які стосуються Стратегії судової реформи та її імплементації, внесення змін до процесуального законодавства, реформування прокуратури, адвокатури, системи виконання судових рішень тощо.  Обговорення під час заходу пройшло у рамках наступних панельних дискусій: «Основні напрями Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015 – 2020 роки», «Судоустрій: яка модель є оптимальною для України?», «Реформа процесуального законодавства», «Реформа виконавчої служби: законопроекти», «Адвокатура та безоплатна правова допомога: шляхи реформування», «Новий суддя: хто він?».

Відкрили конференцію Голова Верховного суду України Ярослав Романюк та Перший Радник, Керівник Програм зовнішньої допомоги Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот.

У рамках панелі «Основні напрями Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015 – 2020 роки» виступили Олексій Філатов, Заступник Глави Адміністрації Президента України, який розповів про головні пріоритети стратегії, відзначивши необхідність комплексного підходу до реформування: реформування судової системи повинне проходити заразом із реальними змінами в адвокатурі, прокуратурі, системі виконання судових рішень. Під час свого виступу у рамках зазначеної панелі заступник Генерального прокурора України Давід Сакварелідзе відзначив співпрацю з колегами зі служби безоплатної правової допомоги, яка, за його словами, демонструє активність та ентузіазм у готовності прийняти на себе функцію цивільно-адміністративного представництва, яка має повністю відійти від прокуратури. Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк розповів про нові законодавчі реалії Вищої ради юстиції та найближчі плани, зокрема, щодо переходу ВРЮ на автоматизований порядок розподілу справ, що, за його словами, сприятиме максимальному опрозоренню діяльності та публічності органу.

Директор Координаційного центру Андрій Вишневський виступив у рамках панелі «Адвокатура та безоплатна правова допомога: шляхи реформування», розповівши учасникам дискусії про бачення, вплив на середовище, ризики і можливості системи БПД.  У своєму виступі Андрій Вишневський наголосив на важливості соціальної ролі системи, яка є складовою реалізації двох фундаментальних прав: на справедливий суд (через надання вторинної правової допомоги) та на місцеве самоврядування (через створення спроможності до надання первинної правової допомоги на рівні територіальних громад). Директор Координаційного центру Андрій Вишневський  розповів про гнучкість та інноваційність української моделі системи БПД в Україні, яка отримала належне визнання і в українському суспільстві і в колі міжнародних партнерів. Засадничими принципами системи БПД є незалежність провайдерів безоплатної правової допомоги та вільна конкуренція між ними, що є запорукою якості. Серед окреслених ризиків для подальшого розвитку системи БПД головним Андрій Вишневський назвав плачевний стан вітчизняної адвокатури.

UBA 0421

Щодо інших ризиків, то на даному етапі розвитку системи такими, за словами директора Координаційного центру є: низька обізнаність людей та правова спроможність громад, недостатнє фінансування системи БПД, недостатньо визначені критерії доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, корупційні ризики. Андрій Вишневський розповів про механізми зменшення або усунення цих ризиків, над якими постійно працюють аналітики системи. Зокрема, щодо корупційних ризиків, Андрій Вишневський повідомив, що їх мінімізації вдалося досягти завдяки оприлюдненню інформації про розподіл справ між адвокатами та всіх витрат (що реалізовано із вересня 2014 року), створення ефективної системи внутрішнього фінансового контролю (що реалізовано із початку 2015 року), створення механізму незалежного зовнішнього моніторингу діяльності системи за участі громадськості, запровадження чітких критеріїв та напівавтоматизованого механізму розподілу справ між адвокатами, що наразі перебуває в активному процесі розроблення.

«Якщо адвокатура якнайшвидше не буде реформована у відповідності із принципами та стандартами Ради Європи, вона може стати гальмом для імплементації судової реформи», – підкреслив Андрій Вишневський.

UBA 0431

Ознайомитися із презентацією директора Координаційного центру можна тут.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter