назад

«Громадська адвокація: сучасні техніки» – у Сумах відбувся дводенний тренінг за участі фахівців системи безоплатної правової допомоги

Що таке гендерні стереотипи, упередження, дискримінація; чому важлива гендерна рівність; як держава впроваджує гендерну політику та стратегії (на прикладі стратегії системи безоплатної правової дороги «Рівні можливості»), чому виникла необхідність прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 1325; як  провести успішну  адвокаційну кампанію – про все це представники різних інституцій обговорювали протягом двох днів під час тренінгу, що відбувся на базі Сумського державного університету у межах правозахисної Програми «MeDiAPLUR».

Тренерка першого дня, фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталія Поставська, акцентувала увагу присутніх на питанні Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Учасники тренінгу вчилися на практичних вправах розрізняти поняття «стереотип», «упередження», «дискримінація»; знайомилися зі змістом Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та завданнями Національного плану дій з його реалізації.

«Стереотип — те, що часто повторюється, стає звичайним, загальноприйнятим, чого дотримуються і що наслідують люди у своїй діяльності. Подолати стереотипи людина може завдяки критичному мисленню і власному досвіду. Побутування негативних стереотипів призводить до формування упереджень — негативних та несправедливих думок щодо певного об’єкта або явища, що призводить до відповідної поведінки стосовно них. Упередження є досить життєздатними. Дискримінація — умисне обмеження (позбавлення) прав і законних інтересів одних осіб, організацій або соціальних груп порівняно з іншими на підставі раси, статі, національності, віку, майнового стану, політичних або релігійних переконань тощо», – роз’яснила Наталія Поставська.

Детально обговорили й гендерні ролі, гендерну політику, стратегії та стереотипи. Система безоплатної правової допомоги в Україні застосовує комплексний підхід до наскрізної інтеграції питань гендерної рівності у своїй роботі. Це зафіксовано у Гендерній стратегії системи надання правової допомоги, яку розроблено за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги, та фінансується Урядом Канади. Гендерна стратегія «Рівні можливості» передбачає застосування гендерного підходу до усіх політик, процедур і планування змін у системі БПД, з тим, аби, з однієї сторони, сама система була прикладом гендерної рівності, а з іншої – послуги правової допомоги були вільними від гендерної дискримінації, чутливими до потреб вразливих груп клієнтів системи.

Розроблено заходи, які спрямовані на якість надання правової допомоги:

1 – спеціальні стандарти надання правової допомоги жінкам або іншим категоріям громадян, які постраждали від гендерно зумовленого насильства. Це оцінка досьє адвокатів та юристів центрів, які надають таку допомогу на дотримання таких стандартів якості з метою виявлення певних проблем.

2 – запровадження гендерних підходів щодо збору статистичних даних та показників задля того, щоб навчитися їх аналізувати на предмет виявлення гендерної дискримінації.

3 – проведення досліджень, і за сприянням міжнародних партнерів, працівники КЦ пройшли навчання і вже провели перше дослідження по місту Бровари, де одним з питань був компонент виявлення серед учасників дослідження випадків домашнього насильства. Наразі, завдяки цьому дослідженню, встановлено таку цифру: 38% з усіх опитаних говорили про те, що вони зазнавали такого насильства.

4 – розроблення навчання задля того, щоб підвищувати професійні спроможності, задля того, щоб забезпечувати якість надання правової допомоги.

5 – поширення інформації кращих кейсів, розроблення методичних матеріалів.

Під час роботи у групах учасники тренінгу проаналізували Резолюцію 1325, Сестринські резолюції, Національний план дій – постанову КМУ від 24.02.3016 № 113 зі змінами від 05.09.2018 № 637.

Тренерка другого дня Анна Євсєєва розповіла про види адвокаційних кампаній, як їх проводити, переваги і недоліки різних медіа-форматів в адвокації. Працюючи в групах, учасники розробляли конкретну адвокаційну медіа-кампанію, шукали ефективний та привабливий меседж і презентували свої результати.

Довідково: правозахисна Програма для молоді «MeDiAPLUR» – спеціальний проект ГО «Фундація прав людини» та Падерборнського університету. Реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної республіки Німеччини.