назад

Грошова допомога за догляд особи з інвалідністю

30 жовтня головним спеціалістом Уманського місцевого центру з надання БВПД Вікторією Сіньковською в приміщенні КНП «Уманська психіатрична лікарня» проведено робочу зустріч з працівниками установи на тему: «Грошова допомога особі, яка проживає разом з особою, що має інвалідність I та II групи внаслідок психічного розладу та здійснює догляд за нею».
Присутніх поінформовано, що право на отримання грошової допомоги має дієздатна особа, яка досягла 18 років, зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з особою, що має інвалідність I та II групи внаслідок психічного розладу та здійснює догляд за нею.
Для призначення допомоги потрібно звернутись до органу соціального захисту населення та надати такий перелік документів:
– заяву;
– документ, що посвідчує особу;
– декларацію про доходи та майновий стан;
– висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою, що має інвалідність;
– довідку про наявність і розміри земельних ділянок, виділених для ведення особистого підсобного господарства, городництва та земельної частки, виділеної внаслідок розпаювання землі;
– копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією;
– копію трудової книжки (у разі, якщо заявник є непрацюючим пенсіонером).
Протягом 10 днів з дня подання зазначених документів орган соціального захисту населення приймає рішення про призначення або відмову у призначенні грошової допомоги.
Допомога призначається на строк 6 місяців, а у випадку, якщо заявник є непрацюючим пенсіонером – на 12 місяців.
Виплата припиняється, якщо відбулися зміни в складі сім’ї у зв’язку зі смертю або зміною місця проживання особи з інвалідністю I та II групи внаслідок психічного розладу чи особи, якій надається допомога за догляд, або закінчився строк встановлення інвалідності і протягом місяця не підтверджено групу інвалідності, яка дає право на призначення допомоги за догляд.
Наприкінці зустрічі працівником центру повідомлено про категорії осіб, що є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та розповсюджено буклети правопросвітницького проекту «Я маю право».