назад

Харків’яни можуть звернутися до сімейного радника

До ініціативи «Сімейні радники» приєднався Харків. Отримати допомогу сімейних радниць можна щовівторка з 10.00 до 12.00 у Харківському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх).

Презентація спільної ініціативи Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості «Сімейні радники» відбулася 8 липня у правовому клубі PRAVOKATOR.Харків. Першими сімейними радницями у Харкові стали Людмила Леготіна та Ольга Олефір. Вони допомагатимуть у вирішенні правових сімейних питань.

«Сімейні радниці – це люди, які готові захищати інших. Вони пройшли відповідне навчання, знають, як ідентифікувати домашнє насильство. У багатьох ситуаціях потрібна комплексна допомога, щоб людина, не ходячи по колу від однієї установи до іншої, могла швидко захистити свої права. Найголовніша місія сімейних радників – зрозуміти проблему і знати, кого залучити для того, щоб захистити постраждалих», – зазначила заступниця Міністра юстиції України Іванна Смачило.

 

Сімейні радники – це волонтери, які мають авторитет в соціальних групах, і які можуть оперативно надавати інформацію щодо шляхів вирішення проблем з питань виплати аліментів, захисту від домашнього насильства, батьківських прав та інших. Сімейні радники поширюють інформацію про систему БПД, радять громадянам куди слід звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою.

З жовтня минулого року сімейні радники працюють у Києві та Одесі, з листопада – у Львові, Миколаєві та Рівному. За цей час інститут сімейних радників довів свою корисність. Лише на Рівненщині за цей час радниці прийняли понад 400 громадян з різноманітних питань. Крім того, неофіційно надали безліч консультацій з сімейних питань.

Про необхідність діяльності інституції, що спеціалізується на допомозі у вирішенні саме сімейних проблем свідчить такі цифри: протягом минулого року до місцевих центрів з надання БВПД звернулася 241 особа, яка постраждала від домашнього насильства. Це лише 0,3% від загальної кількості клієнтів. Зрозуміло, що переважна більшість українців поки що не наважується говорити про свої сімейні проблеми.

«Одне із основних завдань сімейних радників – допомогти виявити випадки домашнього насильства, тому що багато хто просто боїться говорити про це. Переконаний, що завдяки нашій спільній роботі суспільство ще більше дізнається про цю проблему, постраждалі будуть захищати свої права з нашою допомогою. Другий аспект – від загальної кількості звернень 17 % – це саме питання, пов’язані з сімейним правом. Тобто поле роботи в нас є», – сказав директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка.

Координаційний центр з надання правової допомоги за підтримки міжнародних партнерів регулярно проводить тренінги з розвитку навичок комунікації та роботи з вразливими категоріями осіб, в першу чергу – з особами, що постраждали від домашнього насильства. У червні цього року у Харкові за підтримки ГО «Ла Страда-Україна» відбувся тренінг «Особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства». Сімейні радниці Людмила Леготіна та Ольга Олефір разом із громадськими радниками та фахівцями системи БПД вчилися ідентифікувати домашнє насильство, вивчали принципи роботи з такими людьми, опрацьовували механізми перенаправлення постраждалих від домашнього насильства для надання їм допомоги.

«Саме сімейні радники можуть зкомунікувати громадян з державними органами. Це Головне управління юстиції, Регіональний центр з надання БВПД, де будуть відбуватися всі ці зустрічі. Вони є основними державними установами, що будуть допомагати громадянам у вирішенні сімейних питань», – зазначила начальниця Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова-Луценко.

Сімейні радники співпрацюють з юристами системи БПД, фахівцями державної виконавчої служби Мін’юсту, співробітниками Міністерства соціальної політики, Національної поліції, психологами та ін. Край важливе надання комплексної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства – медичної, соціальної, психологічної, правової.

Нагадуємо, що за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, праве крило, або до Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, ліве крило. Тел. (057) 341-65-71, (057) 341-65-72.

Місцезнаходження центрів і бюро правової допомоги Луганської та Харківської областей можна переглянути тут.

Єдиний телефонний номер системи правової допомоги 0 800 213 103.