назад

Херсонські провайдери безоплатної правової допомоги підписали Протокол про порядок взаємодії

1Післясвятковий робочий тиждень для юристів безоплатної правової допомоги почався зі знакової події – урочистого підписання Протоколу про порядок взаємодії суб´єктів надання безоплатної правової допомоги, яке відбулося 12 березня в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області.

2

Відкриваючи захід, Голова правління ГС «Мережа правового розвитку», директорка ГО Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір» Наталя Бімбірайте зазначила, що це перший на Херсонщині і в Україні спільний документ, коли заклади державної системи з надання БВПД і недержавного сектору розробили та узгодили документ про порядок взаємодії, який регламентує порядок перенаправлення клієнтів. Це живий документ, який має важливе значення для людей та всіх юристів, які забезпечують якісні послуги.

3

4

Відповідаючи на запитання, чому виникла необхідність в розробленні цього документу, керівник громадської організації пояснила: «До нас звертаються люди не тільки за первинною правовою допомогою, але й за вторинною. Вторинну правову допомогу – а це захист і представництво в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, складення документів процесуального характеру – ми не надаємо, тому маємо кудись перенаправити людей».

5«Для юристів державної системи БПД цей документ є також актуальним, – продовжила тему керівник Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва. – Відповідно до вимог чинного законодавства структурні підрозділи державної системи БВПД можуть надавати безоплатну вторинну правову допомогу виключно визначеним категоріям населення. Ті особи, які звернулися до нас за вторинною правовою допомогою і не відповідають встановленим критеріям, не отримують такої послуги. Тому нам потрібна інформація про інших провайдерів безоплатної правової допомоги, куди б ми могли перенаправляти людей. Тому для налагодження співпраці між нами та організаціями недержавного сектору була сформована експертна група, яка, проаналізувавши та узагальнивши зібрану інформацію, розробила зазначений документ».

Говорячи про роботу над Протоколом, Наталя Бімбірайте розказала, з якими труднощами зіткнулася експертна група: «У кожної мережі провайдерів є свої процедура, правила, документи. Потрібно було знайти єдину форму, узгодити зі всіма партнерами ГС «Мережа правового розвитку», щоб ця інформація дійшла до кожного юриста. Ми об´єдналися, щоб розробити цей документ».

Марина Єлисєєва повідомила, що, крім загальних положень, документ містить основні принципи надання безоплатної правової допомоги, порядок перенаправлення клієнтів між 6суб’єктами надання безоплатної правової допомоги, а саме: критерії відбору клієнтів та критерії відбору справ для перенаправлення, порядок перенаправлення клієнтів, обмін та надання інформації, оцінку якості отриманої послуги при перенаправленні та інші напрямки взаємодії. Розроблений також талон для отримання безоплатної правової допомоги (юридичної консультації).

«Раніше юристи надавали тільки первинну правову допомогу, і ми відправляли клієнтів до платних адвокатів, – нагадав координатор ХОО КВУ Василь Касьянов. – Але з´явилася потужна державна система безоплатної вторинної правової допомоги, і зараз ми знаємо, куди перенаправляти клієнтів. Крім того, у кожного провайдера – своя спеціалізація. КримSOS, наприклад, спеціалізуються на питаннях щодо захисту прав ВПО, Мережа правового розвитку – учасників АТО та їх родин».7

Варто сказати, що в цей день до підписання Протоколу долучилась й Юридична клініка Херсонського державного університету. Про співпрацю закладу із Регіональним центром розповів її керівник Микола Новіков. Зокрема, він зазначив, що Юридична клініка також реалізує Закон України «Про безоплатну правову допомогу» та готова до співпраці з усіма суб´єктами надання БПД.8

Подякувала партнерів-надавачів БПД за співпрацю й присутня на заході координатор взаємодії з громадськістю Регіонального представництва Уповноваженого з прав людини в Херсонській області Оксана Тропіна.

9

 

 

 

Продовжуючи тему розширення кола організацій-підписантів, керівник Регіонального центру підкреслила, що на цьому робота не завершується – Протокол залишається відкритим для приєднання інших суб’єктів надання безоплатної правової допомоги в Херсонській області та закликала колег-провайдерів БПД затвердити своїми підписами документ.

10

11

Протокол про порядок взаємодії суб´єктів надання безоплатної правової допомоги підписали:

1.Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області. Директор Марина Єлисєєва.

2. Бериславський місцевий центр з надання БВПД. Директор Марина Груша.

3. Голопристанський місцевий центр з надання БВПД. В.о. директора Ірина Кеба.

4. Каховський місцевий центр з надання БВПД. В.о. директора Руслан Поляков.

5. Херсонський місцевий центр з надання БВПД. Директор Денис Милокостий.

6. ГО Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Директор Наталя Бімбірайте.

7. Херсонська обласна організація Комітету виборців України. Координатор Василь Касьянов.

8. ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Голова Елла Петренко.

9. ГО «Скадовщина – мій рідний край». Голова виконавчого комітету Віра Шульгіна.

10. БО «Фонд милосердя та здоров’я». Керівник громадської приймальні Олена Старюк.

11. ГО «КримSOS». Координатор південноукраїнського офісу Олексій Тільненко.

12. Юридична клініка Херсонського державного університету. Керівник Микола Новіков.

12

13