назад

Хмельницькі студенти-правники дізналися, як працює система безоплатної правової допомоги

У Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова відбулася лекція для студентів-правників про те, як працює система безоплатної правової допомоги в Україні.

На запрошення завідувачки юридичної клініки університету Мирослави Гарієвської юристка Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Ольга Чорна 24 лютого виступила з лекцією «Безоплатна правова допомога в Україні» перед студентами-третьокурсниками.

У ході лекції Ольга Чорна розповіла історію виникнення, становлення та розвитку інституту безоплатної правової допомоги в нашій державі.

Щоб студенти ліпше зрозуміли, як розвивалася система, юристка ознайомила аудиторію з кожним етапом її становлення. Особливу увагу приділила тлумаченню конституційної права на професійну правничу допомогу, яка у випадках, передбачених законом, надається безоплатно. Пояснила різницю між первинною та вторинною правовою допомогою, структуру системи та повноваження центрів з надання правової допомоги та бюро. Студенти також дізналися, в чому полягає різниця в повноваженнях регіонального та місцевих центрів.

«У разі повідомлення про затримання осіб від правоохоронних органів, звернення затриманих осіб або надходження інформації про затриманих осіб від близьких родичів та членів їхніх сімей, перелік яких зазначено Кримінальним процесуальним кодексом України, регіональний зобов’язаний прийняти рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги з моменту затримання особи. Протягом години з моменту реєстрації повідомлення про затримання особи уповноважена службова особа центру в установленому порядку призначає адвоката та видає доручення для підтвердження його повноважень для надання такій особі безоплатної вторинної правової допомоги. Призначений центром адвокат повинен прибути протягом години з моменту видання йому доручення, а у виняткових випадках – не пізніше ніж протягом шести годин з моменту видання йому доручення до затриманої особи для надання безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначила фахівчиня центру.

Ольга Чорна розповіла, як відбувається призначення адвокатів чи фахівців місцевих центрів для представлення інтересів клієнтів у цивільних та адміністративних справах. Студентів цікавило, яким чином визначається і пдтверджується належність особи до категорії осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; які документи, до прикладу, має надавати неповнолітня особа, яка хоче отримати вторинну правову допомогу.

Майбутні правники також запитували, хто оплачує судовий збір, чи може особа самостійно звернутися до суду із підготовленою фахівцями центру позовною заявою, як здійснюється реалізація вимог законодавства щодо захисту персональних даних осіб, які звертаються, як працюють бюро правової допомоги, з яких питань найчастіше звертаються до юристів системи, що означає термін «правопросвітництво».

«Кожен із вас може стати волонтером системи безоплатної правової допомоги, розповідаючи людям про можливість звернутися до центрів та бюро», – підсумувала лекцію представниця регіонального центру.