назад

Хмельницький: військовослужбовцям роз’яснювали сімейне законодавство

Юридичні аспекти подружніх взаємин, особливості розірвання шлюбу, а також порядок стягнення аліментів та інші правові питання роз’яснила хмельницьким військовослужбовцям юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна.

Лекцію «Шлюб від А до Я» організували 14 лютого фахівці системи безоплатної правової допомоги в співпраці з Хмельницьким зональним відділом Військової служби правопорядку.

На перший погляд, сімейні правовідносини здаються простими й зрозумілими. Та насправді кожна ситуація передбачає ретельне вивчення та врахування всіх обставин, позаяк від цього залежить людська доля, а часто – майбутнє дітей.

«За статистикою звернень до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які розташовані на Хмельниччині, найбільша частка питань, з якими мешканці області приходять до юристів, пов’язана саме із сімейним правом», – наголосила Ольга Чорна.

Під час зустрічі з військовослужбовцями юристка пояснила, у які терміни після припинення спільного проживання можна вимагати аліментів на дітей, як відбувається обчислення розміру аліментів.

«Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину дорівнює розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. З 1 січня 2020 року мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей віком до 6 років становить 889,5 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років – 1109 грн. Максимальний розмір аліментів нині складає 17 790 грн для дітей віком до 6 років та 22 180 грн для дітей віком від 6 до 18 років», – розповіла юристка.

Ольга Чорна також нагадала військовослужбовцям, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це означає, що, звернувшись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, учасники АТО/ООС можуть безкоштовно отримати послуги захисту й представництва інтересів у суді з будь-яких юридичних питань.

Для довідки. 18 лютого між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та Хмельницьким зональним відділом Військової служби правопорядку укладено Меморандум про наміри щодо співробітництва. В межах меморандуму було здійснено низку заходів для забезпечення доступу військовослужбовців до безоплатної правової допомоги, державного захисту конституційних прав, свобод та законних інтересів військовослужбовців і членів їхніх сімей.