назад

І вкотре про землю для учасників бойових дій

Які пільги ветеранам війни гарантує держава у сфері земельних відносин? Як обрати земельну ділянку та які документи необхідні для оформлення права власності на неї? Питання, що не втрачають актуальності ось уже п’ятий рік та на які шукали відповіді військовослужбовці та ветерани війни під час зустрічі з представниками місцевої влади Вижниччини та фахівцями Вижницького місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Присутнім нагадали, що основним видом пільги у сфері земельних відносин, яка надається учасникам бойових дій, є першочергове право відведення земельних ділянок для:

– індивідуального житлового будівництва;

– садівництва;

– городництва.

За чинним законодавством, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га. Для ведення садівництва — не більше 0,12 га. Земельні ділянки для городництва надаються громадянам в оренду із запасів земель державної чи комунальної власності.

Щоб обрати земельну ділянку, необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки. Додатково можна відвідати офіційний сайт Держгеокадастру (land.gov.ua) та ознайомитись із публічною кадастровою картою земель свого регіону. Якщо земельна ділянка знаходиться за адміністративними межами населеного пункту, необхідно звертатись до Головного управління держгеокадастру.

Для отримання дозволу на розробку проєкту землеустрою до органу місцевого самоврядування треба подати такі документи:

– клопотання/заява довільної форми із зазначенням цільового призначення земельної ділянки;

– копію посвідчення учасника бойових дій, або копію довідки про участь в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил;

– копію паспорта громадянина України;

– копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

– інші документи.

Клопотання/заява розглядається на сесії органу місцевого самоврядування, де депутати приймають рішення про надання чи ненадання дозволу на розробку проєкту землеустрою.

Після отримання дозволу учаснику бойових дій необхідно звернутись до установи, яка виготовляє проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки. На даному етапі виконуються геодезичні та землевпорядні роботи щодо встановлення меж земельної ділянки на місцевості, їх погодження із сусідніми землекористувачами, створення кадастрового плану земельної ділянки та присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці в органах Державного земельного кадастру.

Черговим етапом є погодження та затвердження проєкту землеустрою в органах місцевого самоврядування. Для цього необхідно подати зібрані документи для розгляду  депутатами на  черговій сесії.

Для реєстрації права власності на земельну ділянку треба звернутися до державного реєстратора (ЦНАП) та отримати витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку.