назад

Інформаційно-роз´яснювальний захід «Захист прав особливої дитини» пройшов на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара

Організація Об’єднаних Націй у Загальній декларації прав людини проголосила, що діти мають право на особливий захист, турботу і допомогу. Законодавство України також гарантує дитині певні права та свободи, що підтверджується такими документами, як Конституція України; Довгострокова програма поліпшення становища жінок, сім’ї, охорони материнства і дитинства; Концепція державної сімейної політики; Закон України «Про попередження насильства в сім’ї»; Закон України «Про охорону дитинства», Сімейний кодекс  тощо. Але у батьків, які виховують дітей з ментальними розладами, виникає дуже багато запитань і до законодавця, і до місцевих органів виконавчої влади та самоврядування.

У цьому переконалися представниці системи БПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова під час зустрічі з батьками, які виховують дітей з інвалідністю: інформаційно-роз´яснювальний захід «Захист прав особливої дитини» відбувся на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, яка стала своєрідним майданчиком для консультування та спільного вирішення проблемних питань представників різних цільових аудиторій.

Відкриваючи захід, зав. центром обслуговування людей з особливими потребами Оксана Шестакова зазначила, що особливі діти потребують особливого захисту своїх прав, тому період відзначення Міжнародного дня захисту прав людини – найкращий момент для обговорення болючих проблем та пошуків шляхів їх вирішення, і представила експертів.

Ними стали заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко, заступниця начальника управління соцзахисту Департаменту соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації Лариса Грицань та представниця управління охорони здоров’я  Херсонської міської  ради Любов Шильсіна.

Презентуючи систему БПД, Олена Іпатенко розказала, як вона представлена на Херсонщині, які завдання виконує та пояснила, що таке первинна і вторинна правова допомога і що особи з інвалідністю мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист, представництво інтересів у суді, складання процесуальних документів.

Після відповідей щодо отримання юридичною допомоги в Херсоні і порядку звернення до місцевого центру, Олена Вікторівна запропонувала обговорити найбільш поширені питання, які стоять перед батьками особливих дітей. Насамперед, це отримання послуг санаторно-курортного лікування дітей у віці від 14 до 17 років, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації тощо.

Обговорюючи питання комплексної реабілітації, обурені батьки поскаржилися, що у приватному реабілітаційному центрі одне заняття коштує 300 грн. і з пенсією у 1600 грн. зробити це вкрай важко. Тому запропонували розглянути можливість відкриття на базі вже існуючого Реабілітаційного центру для учасників АТО/ООС відділення для реабілітації людей з інвалідністю.

Говорили і про проблеми безоплатної стоматології для людей з РАС, що досягли 18-ти річного віку. Щоправда, в ході обговорення з´ясувалося, що безкоштовну послугу повнолітні діти можуть отримати у відділенні щелепо-лицевої хірургії Херсонської обласної клінічної лікарні.

Окремо постало питання оперативного інформування опікунів щодо змін у законодавстві, доречність оформлення двічі на рік довідки батькам, чиї діти мають психіатричний діагноз безстроково та ін.

Йшла мова і про створення в Херсоні соціального табору для дорослих дітей, на кшталт тренувального табору в Києві або санаторію, який колись був у смт. Маячка.

Голова правління Херсонської міської громадської організації матерів дітей-інвалідів «Серце матері»  Валентина Бондар повідомила, що на базі їхньої організації функціонує денний центр, куди приходять дорослі діти, але цього замало, зазначивши, що держава повинна звернути увагу на цю проблему.

Адже їх організація самотужки пробує щось зробити: взяли землю, приміщення в Сонячному і третій рік пробують налагодити комунікацію з обласною владою, але діалогу поки що не виходить.

Тому є необхідність зустрітися за круглим столом з керівництвом Департаменту соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації для вирішення нагальних питань.

Після обміну думками щодо вирішення проблемних питань Олена Іпатенко зазначила, що поки ми не кричимо, нас не чують і закликала батьків письмово звертатися із запитами до представників влади.

Усі учасники зустрічі отримали буклети системи БПД, які розроблені спеціально для даної цільової аудиторії.

Довідково. Отримати своєчасну відповідь, роз’яснення чи іншу корисну інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову гарячу лінію за номером телефону: 15-45 або 15-39 (для осіб з інвалідністю). Гарячі лінії працюють у цілодобовому режимі та безкоштовно.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.