назад

Інформуємо глядачів телеканалу “ATV” про податкову знижку

Багато хто з громадян, сплачуючи за навчання дітей, не знають, що в державі передбачена податкова знижка на такі витрати. Тож, юрист Регіонального центру Олексій Рибалка розяснив телеглядачам ATV, хто і як може отримати податкову знижку.

Юрист зазначив, що податкова знижка – це витрати платника податків, пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг), на суму яких дозволено зменшити його річний оподатковуваний дохід. «Громадяни України, які офіційно працевлаштовані та при цьому оплачують навчання, мають право на компенсацію до 18% його вартості. І йдеться не лише про здобуття знань у вищих навчальних закладах. Чималих коштів потребує художня чи спортивна школа. Проте батьки можуть повернути частину інвестованих в навчання коштів, скориставшись податковою знижкою», – пояснив Олексій Рибалка.

Податкову знижку може отримати громадянин України з офіційно підтвердженим доходом (окрім приватних підприємців), який оплачує послуги середньо-спеціальної або вищої освіти за себе або не працюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти).

Отримати відшкодування (податкову знижку) за витратами на освіту, зробленими в минулому календарному році, можна до 31 грудня включно поточного року.

Порядок дій:

  • Оплатити навчання у ВНЗ або ПТУ та зберегти відповідні квитанції та договір;
  • Отримати довідку про доходи за місцем роботи за рік, в якому було здійснено оплату послуг за навчання;
  • У наступному, після здійснення оплати послуг за навчання, календарному році, заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи;
  • Подати пакет документів до управління Державної податкової служби за місцем Вашої реєстрації, зокрема, договір про навчання, квитанції, документи, що підтверджують ступінь споріднення;
  • Отримати податкову знижку через зарахування відповідної суми на Ваш банківський рахунок, вказаний у декларації.

Якщо Ви не скористалися правом на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступний податковий рік не переноситься.

Якщо з боку органів ДФС відсутні зауваження щодо поданих Вами документів та декларації про майновий стан і доходи, сума компенсації (податкова знижка) повинна бути зарахована на Ваш банківський рахунок протягом 60 днів.