назад

Інтерактивна лекція «Закон на варті захисту прав дитини» привернула увагу семикласників

10 вересня спеціаліст Херсонського місцевого центру, адвокат Володимир Куценко спільно з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксаною Тропіною провели для учнів 7 класів Херсонської ЗОШ №41 інтерактивну лекцію на тему: «Закон на варті захисту прав дитини».

Учні дізналися про базові нормативні акти, якими визначено права та обов’язки громадян, та спеціальні норми чинного законодавства, де закріплені права дітей. Йшлося і про конституційні норми рівності всіх без винятку громадян та обов’язок дотримання вимог законодавства щодо правил поведінки.
Учні з´ясували, що дитиною, в розумінні Закону, вважається особа до 18 років. Незалежно від віку, дитина має права та обов’язки, які гарантуються й охороняються державою та є непорушними.
Говорили і про основні права дітей, сфери їх реалізації та найпоширеніші причини їх порушення.

Володимир Куценко розповів про способи захисту порушених прав, про діяльність правоохоронних органів та роботу судів.
Окрему увагу приділив системі БПД та пояснив, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» всі діти є самостійними суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.
Серед питань, що цікавили школярів – це порядок притягнення неповнолітніх до адміністративної та кримінальної відповідальності та вік, з якого така відповідальність настає.

На поставлені питання Володимир Куценко надав вичерпні відповіді та розповів про роботу  Херсонського місцевого центру та бюро правової допомоги, де кожний може отримати безоплатні консультації з правових питань, а також повідомив про можливість скористатися мережою мобільних та дистанційних консультаційних пунктів або онлайн через платформу правових консультацій WikiLegaLaid.

По завершенні заходу діти отримали інформаційні буклети з контактами Херсонського місцевого центру та підпорядкованих бюро правової допомоги.