назад

Інтерв’ю заступника директора Центру Радушинської Н. В. газеті “Місто”

03.08.2015 mistoУкраїні крок за кроком запроваджуються європейські стандарти у сфері надання правової допомоги громадянам та забезпечення доступу до правосуддя. От і з 1 січня 2013 року здійснюють свою діяльність центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а з 1 липня 2015 року їх функції значно розширено.

Хто може скористатися послугами таких центрів? Який механізм вирішення звернень громадян та як забезпечується якість роботи адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу?

Про це і не тільки про це ми запитали заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталію Радушинську.

Наталіє Вацлавівно, що входить у поняття «вторинна правова допомога» та як вона здійснюється?

Безоплатна вторинна правова допомога – це захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, а також складання процесуальних документів.

Безоплатну правову допомогу мають право надавати адвокати, які пройшли конкурсний відбір та включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі, за контрактом або на тимчасовій основі на підставі договору. На Житомирщині за два останні роки відбулось 7 конкурсних відборів. На сьогодні з 95 адвокатами, які пройшли такий відбір, нашим Центром укладено контракти.

Отож, специфіка роботи Центру полягає в тому, що у головний офіс, що знаходиться у Житомирі в Будинку правосуддя (каб. 101), за допомогою сучасних видів зв’язку цілодобово надходить інформація про адміністративне та кримінально-процесуальне затримання громадян від всіх суб’єктів, які мають на те право. Тобто як від органів внутрішніх справ, так і органів СБУ, ДПА, митниці, прикордонної служби, лінійного відділення міліції та ін.

Повідомлення про затримання особи приймається та реєструється відразу в момент його надходження. Протягом години уповноважена службова особа Центру в установленому порядку призначає адвоката (цілодобове чергування яких відбувається за графіком) та видає доручення для підтвердження його повноважень для надання затриманій особі безоплатної вторинної правової допомоги.

Передбачено, що адвокат повинен прибути до свого підопічного протягом години з моменту видання доручення. У виняткових випадках – не пізніше, ніж протягом шести годин з моменту видання доручення.


За цей рік, станом на 1 липня, адвокатам видано 901 доручення, з них: по кримінальних затриманнях – 237, адміністративних затриманнях – 2, для здійснення захисту за призначенням — 655, для проведення окремої процесуальної дії – 18.


Хто контролює роботу адвокатів?

– З одного боку, працівники нашого центру проводять щоденну, а потім й щоквартальну звірку з правоохоронними органами та іншими суб’єктами інформування щодо кількості затриманих осіб, щоб жодна особа не залишилась без допомоги. З іншого боку, адвокати звітують про проведену роботу.

Завдяки роботі адвокатів лише з початку року ми вже маємо близько 10 виправдапьних вироків, кілька десятків випадків зменшення обсягу обвинувачення, обрання більш м’яких запобіжних заходів та мір покарання .

А якщо затримана особа не бажає скористатись допомогою державного адвоката? Що тоді?

– Це право кожного громадянина. Відмова затриманої особи від адвоката, призначеного Центром з надання допомоги, повинна бути здійснена у формі письмової заяви цієї особи, але обов’язково у присутності наданого їй адвоката та після того, як адвокат поспілкується із затриманим.

Наше законодавство постійно удосконалюється. Чи вносились зміни останнім часом у систему надання безоплатної допомоги?

– З 26 жовтня 2014 року було внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правовому допомогу». Після внесення цих змін Центрами розпочато надання БВПД засудженим особам, які перебувають в місцях позбавлення волі, в дисциплінарних батальйонах, засудженим до обмеження волі. Крім того, ці зміни дозволили центрам приймати повідомлення про затримання осіб не тільки від суб’єктів інформування, але й від їх близьких родичів та членів їх сімей.

Зараз вже надається безкоштовна правова допомога не лише у кримінальному провадженні, а й у цивільних та адміністративних справах. Хто може розраховувати на таку допомогу?

– З 1 липня 2015 року розпочато надання безоплатної вторинної правової допомоги по цивільних та адміністративних справах певним категоріям громадян. Насамперед для уразливих категорій, зазначених у ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема: для малозабезпечених сімей, інвалідів, а також біженців та учасників АТО. Більш детальний перелік таких осіб, умови надання допомоги, зразки заяв звернень та багато іншої корисної інформації з цього питання можна знайти на сайтах центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Інформація про діяльність всіх центрів є відкритою та прозорою. http://zhytomyr.legalaid.gov.ua – це посилання на сайт Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області.

Щоб отримати таку допомогу у Житомирі, слід звертатися до Регіонального центру?

– Ні. Через Регіональний центр надається допомога лише у кримінально-процесуальних справах. Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги по цивільних та адміністративних справах знаходиться за адресою: м.Житомир, вул. Гагаріна, 47, (тел.: 097-414- 73-93). Центр працює з понеділка по п’ятницю, з 9-00 до 18-00 години. Субота та неділя – вихідні дні. Такі ж місцеві центри створені у містах Бердичів, Коростень та Новоград-Волинський.

Якими можуть бути підстави для відмови в наданні правової допомоги?

– Відмовити особі в наданні безоплатної вторинної правової допомоги можуть у випадку, коли особа не належить до жодної з категорій осіб, які відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; коли особа подала неправдиві відомості або фальшиві документи з метою віднесення її до однієї з категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; вимоги особи про захист або відновлення її прав є неправомірними чи особі раніше вже надавалася безоплатна вторинна правова допомога з одного і того ж питання. Також відмова можлива, коли особа використала всі національні засоби правового захисту у справі, з якої звертається за наданням безоплатної вторинної правової допомоги (у цьому випадку додається письмове роз’яснення про порядок звернення до відповідних міжнародних судових установ чи відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна).

Скільки осіб вже отримали безоплатну вторинну правову допомогу через Житомирський місцевий Центр по цивільних та адміністративних справах?


З 1 по 25 липня 2015 року до Житомирського місцевого центру з надання БВПД у цивільних та адміністративних справах звернулось за допомогою 29 осіб. Було видано 11 доручень адвокатам. Решта носили консультативний характер.


В основному громадяни звертаються за допомогою з вирішення питань, що відносяться до галузі спадкового, сімейного, житлового законодавства та соціального захисту.

Багатьом громадянам потрібна первинна правова допомога, тобто надання простих юридичних консультацій, допомога в оформленні документів тощо. Це не наша специфіка. Наші адвокати, повторюсь, покликані захищати інтереси громадян у судах. Тому налагоджуємо співпрацю з волонтерськими центрами надання первинної правової допомоги, з управліннями та відділами місцевих органів влади та підказуємо відвідувачам, де вони можуть отримати саме первинну допомогу.