назад

Кава з директором – відкритий діалог з громадськістю з нагоди Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги

10 грудня світова спільнота відзначає День прав людини, а в Україні цьогоріч вперше ініційовано Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги – у пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 року Загальної декларації прав людини. Центри та бюро правової допомоги, зокрема й на Сумщині, підготували низку цікавих різнотематичних заходів. Насичений день розпочався із «Кави з директором» – захід, який зібрав партнерів, представників громадських організацій та ЗМІ на базі Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

Очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко зазначила, що «Кава з директором» – це новий і цікавий формат заходу, який проводиться в усіх регіонах України. На Сумщині до Регіонального центру з нагоди Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги завітали партнери, спільно з якими в регіоні вже реалізовано чимало важливих для громадськості правпросвітницьких проєктів та кампаній. Під час неформального спілкування за чашкою кави представники різних установ та організацій м. Суми обговорили ті актуальні правові питання, які наразі є в регіоні, підбили підсумки співпраці у 2019 році, а також обговорили масштабні просвітницькі заходи, які плануються на 2020 рік і які, у свою чергу, сприятимуть посиленню правової освіти та правосвідомості громадян.

Представники ЗМІ також цікавилися роботою контактного центру, юристи якого за єдиним номером системи безоплатної правоої допомоги 0 800 213 103 надають консультації та роз’яснення громадянам, які телефонують з різних куточків України.

«Починаючи з 2017 року, близько 200 тисяч дзвініків прийняли юристи контактного центру Сумщини. Громадяни телефонують з різних правових питань: соціальних, спадкових, сімейних, житлових тощо», – розповів начальник відділу Олексій Рибалка.

Учасники зустрічі зазначили, що розвиток партнерства, правопросвітницької діяльності на Сумщині вкрай важливі. Тож, консолідація зусиль і спільна участь у просвітницьких заходах у 2020 році є невід’ємною складовою у подальшій діяльності установ-партнерів.

Довідково: участь у заході взяли голова Зарічного районного суду м. Суми, представники Патрульної поліції, департрментів соціального захисту населення, освіти і науки Сумської ОДА, Центру дозвілля молоді, юридичної клініки Сумської філії ХНУВС, ГО «Калинове гроно», ГО «Батьки онкохворих дітей», ЗМІ.