назад
05.07.13

Керівники адвокатури України обговорили проходження адвокатами стажування

NAAU3 липня 2013 року у приміщенні готелю «Прем’єр Палац» відбувся круглий стіл «Стажування як шлях до самостійної адвокатської діяльності та підґрунтя посилення професіоналізму адвокатів», організований Національною асоціацією адвокатів України.

Участь у заході взяли керівники і представники органів адвокатського самоврядування, громадських організацій адвокатів та правників, представник Адміністрації Президента України. Від Координаційного центру участь у засіданні взяв Андрій Вишневський, директор.

Основною темою для обговорення стали лист Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», яка звернулася з проханням зменшити плату за стажування або взагалі її скасувати, а також законопроектна ініціатива народного депутата України Петренка П.Д. від 14.06.2013 року № 2300а щодо внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (щодо умов проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю), в якій визначено, що «стажування в Україні відбувається на безоплатній основі, плата за організацію та проходження стажування не стягується».

Платна модель стажування для осіб, які успішно склали кваліфікаційний іспит та бажають отримати свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю,  складає 20 мінімальних заробітних плат і була закріплена у документах, прийнятих Радою адвокатів України відповідно до наданих законом повноважень.

У результаті обговорення, та враховуючи досвід таких країн як Росія, Великобританія, Ірландія, Польща та Австрія, більшість учасників круглого столу висловились за проведення платного стажування.

Голова Національна асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова зазначила: «Стажування – це вкрай необхідний інститут на шляху до професії адвоката, якого так не вистачало нашій адвокатурі. Налагодження та існування якісного, прозорого процесу проходження стажування є запорукою формування високопрофесійних, досвідчених колег, чого вимагає Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Стажування – це процес набуття практичних навичок, це певне навчання, набуття відповідного досвіду особою, яка іде до професії, це такий процес, протягом якого майбутні адвокати мають швидко навчитися орієнтуватися не тільки в правовій матерії, але і швидко реагувати та приймати правильні та вчасні рішення при веденні відповідних справ, опанувати секрети професії. Ці секрети є в нашій професії і з ними повинні поділитися досвідчені адвокати. Ми маємо забезпечити принцип наставництва».

Після засідання круглого столу відбулася нарада, результатом якої стало прийняття резолюції щодо необхідності оплати за проходження стажування. Однак учасники висловились за те, щоб Рада адвокатів України розглянула можливість впровадження розстрочки внесення такої плати, а також розробила чіткі умови та підстави для звільнення соціально незахищених громадян від плати за проходження стажування повністю або частково.