назад

Керівництво Регіонального центру взяло участь у ІІI Міжнародному науково-практичому симпозіуму «Протидія незаконній міграції та торгівлі людьми»

1У приміщені Університету Короля Данила 12-13 квітня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук взяли участь у ІІI щорічному Міжнародному науково-практичому симпозіуму «Протидія незаконній міграції та торгівлі людьми».

2

Захід відбувся за сприяння департаменту соціальної політики облдержадміністрації спільно з Університетом Короля Данила та міжнародною організацією «Центральноєвропейська ініціатива». Співорганізаторами заходу також виступив благодійний фонд «Карітас УГКЦ» в Івано-Франківську.

Симпозіум відбувся в обласному центрі вже втретє, метою якого є аналіз стану протидії незаконній міграції та торгівлі людьми, виявлення і дослідження проблем незаконної міграції та торгівлі людьми, розроблення рекомендацій щодо удосконалення правового механізму протидії незаконній міграції та торгівлі людьми.

3

У рамках заходу працювали такі дискусійні платформи: 1. Причини та наслідки незаконної міграції та торгівлі людьми. 2. Роль інформаційних технологій в виявленні та розслідуванні злочинів, що пов’язані з незаконною міграцією і торгівлею людьми. ІТ як сфера, що сприяє незаконній міграції та торгівлі людьми. 3. Політика в сфері протидії злочинності, що пов’язана з незаконною міграцією та торгівлею людьми. 4. Окремі інструменти протидії незаконній міграції та торгівлі людьми (економічні, правові, мистецькі та ін.).

4

Спікерами та гостями симпозіуму стали заступник міністра соціальної політики України Наталія Федорович, експерт з міграційної політики головного відділу ООН Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини др. Клеберц Нора, консул Генерального консульства Угорщини др. Корош Аттіла, інспектор поліції Нарчiс Опрiшану, бригада по боротьбі зі організованою злочинністю повіту Сучава – відділ по боротьбі з торгівлею людьми.

5

6

Із вітальним словом до присутніх звернулася перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Марія Савка. Вона зазначила, що тема симпозіуму є надзвичайно актуальна в умовах сьогодення. «Явища незаконної міграції та торгівлі людьми є поширеними по всьому світу. На жаль, існують ці явища і в нашій державі та області зокрема. Сучасне рабство являє собою пряме порушення прав людей, від якого страждають діти, жінки та чоловіки. Одними із причин даного соціального лиха є голод та бідність людей, які і штовхають їх у тенета рабства», ˗ підкреслила Марія Савка.

7

Заступник міністра соціальної політики України Наталія Федорович зазначила, що на сьогодні торгівля людьми та нелегальна міграція є настільки ж прибутковими, як і продаж наркотичних речовин та торгівля зброєю. Саме тому дані явища, які грубо порушують права людини, є особливо привабливими для злочинців. Складність проблеми у її врегулюванні полягає у недостатньому інформуванні населення. З цією метою Міністерство соціальної політики України двічі на рік проводить інформаційні кампанії, під час яких роз’яснюються права громадян, умови потрапляння в тенета рабства та шляхи виходу із них.

8

9

За словами Наталії Федорович, українці повинні бути добре обізнаними із чинним законодавством, особливо це стосується тих категорій, які в пошуках роботи виїжджають за межі держави. Ні за яких обставин їм не варто віддавати свої документи (паспорти), трудові договори укладати виключно на зрозумілій для них мові, обов’язково перевіряти наявність ліцензій на роботу у роботодавців. Окрім того, варто завжди пам’ятати контактний номер телефону хоча б одного з родичів, мати копію власних документів, які посвідчують особу та звертатися за допомогою до правоохоронних органів, а у випадку перебування за кордоном – до консульств.

10

«Нам потрібно бути обізнаними щодо торгівлі людьми та знати, як себе захистити від цього. Адже насамперед безпека кожного українця в його ж руках. Треба добре знати законодавство своєї країни та держави, куди людина їде працювати», ˗ коментує координатор програми громадської організації А21 Валерія Павлюк. Вона зазначає, що зараз звертають більше уваги на підвищенння рівня ідентифікації людей, які вже постраждали від торгівлі людьми.

11

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук взяли активну участь в обговоренні доповідей. Фахівці системи безоплатної правової допомоги обговорювали причини та наслідки незаконної міграції та торгівлі людьми, окремі інструменти протидії даним соціальним явищам, роль інформаційних технологій у виявленні та розслідуванні злочинів, пов’язаних із незаконною міграцією та торгівлею людьми. З партнерами системи БПД на Івано-Франківщині громадською організацією «Родина Кольпінга на Прикарпатті», благодійного Фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», громадської організації «Галицька Правозахисна Група» за участю координатора програми громадської організації А21 Валерії Павлюк обговорили про можливості проведення спільних тренінгових зустрічей щодо протидії торгівлі людьми та трудової міграції.

12


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)