назад

Керівництво РЦ з надання БВПД в Івано-Франківській області спільно з представниками Асоціації правників України взяли участь у роботі координаційного комітету допомоги учасникам АТО

1В Івано-Франківську заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк спільно з депутатами обласної ради провели засідання обласного Координаційного комітету допомоги учасникам АТО, в роботі якого взяли активну участь заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області (далі – РЦ) Володимир Ковальчук та представник Асоціації правників України (обласного відділення) Вікторія Зінчук.

 

Учасники засідання разом з представниками місцевого самоврядування, громадських, молодіжних та волонтерських організацій, благодійних фондів за участю представників громадського об′єднання учасників АТО обговорили проблемні питання щодо реабілітації демобілізованих військових, які брали участь в військових діях, літнього оздоровлення дітей сімей-учасників АТО, питань виділення земельних ділянок в приміських зонах, вирішення інших соціально-побутових проблем військовослужбовців.

2

На засіданні комітету було повідомлено, що протягом військових дій на Сході України загинув 61 житель Прикарпаття і нараховується 331 поранений боєць. Родини загиблих і поранених потребують всебічної підтримки від органів влади та громадянського суспільства. Як повідомили представники волонтерських організацій, до них з питань соціально-психологічної та медичної допомоги протягом 2015 року зверталось сотні демобілізованих військовослужбовців, які пройшли АТО. Часто їм потрібна правова допомога або юридична консультація.

3

Заступник директора Регіонального центру В. Ковальчук поділився інформацією щодо діяльності РЦ з надання БВПД в Івано-Франківській обл., трьох місцевих центрів з їхніми координатами та адресами їх розміщення. Ним були наведені дані щодо зареєстрованих звернень громадян до МЦ (по Івано-Франківському-47; по Коломийському-18; Калуському-19) і прийнятих по них рішень. Особливу увагу РЦ та місцеві центри приділяють питанням щодо надання з 1 липня вторинної та первинної правової допомоги учасникам АТО та членам їх сімей. В. Ковальчук навів конкретні випадки: звернення матері військовослужбовця, який зараз знаходиться в одній з військових частин після кількамісячного перебування в зоні АТО(під Дебальцевим), демобілізованого військовослужбовця Національної Гвардії України(брав участь в боях під с. Попасна Луганської обл.), конкретні правові консультації родинам, у яких члени їхніх сімей проходять військові навчання в учбових центрах Західної України. Учасники зібрання, особливо представники громадських організацій – учасників АТО, волонтерських та благодійних організацій задавали питання правового характеру і можливості швидкої комунікації з МЦ при виникненні юридичних проблем. Заступник директора В. Ковальчук по закінченні виступу наголосив на проведенні спільних заходів правоосвітнього характеру спільно з відділенням Асоціації Правників України, Громадською приймальною УГСПЛ в Івано-Франківській обл., при сприянні Головного територіального управління юстиції в області.