назад

Кібербулінг: як розпізнати та захиститися

На сьогодні кібербулінг (цькування онлайн) є доволі поширеним явищем насильства в освітньому середовищі. Саме з метою запобігання випадків прояву кібербулінгу, фахівці системи надання безоплатної правової допомоги разом із партнерами упродовж цього тижня проводять різноманітні тематичні правопросвітницькі заходи для учнів та студентів.

Зокрема, 10 лютого 2021 року, представники Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру з надання БВПД Анастасія Вольська й параюрист Владислав Новосад спільно з регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області Любов`ю Сітовською провели інформаційну годину для учнів 6-Б класу Луцької СЗОШ № 5 із питань протидії кібербулінгу. Цього ж дня фахівчиня Ковельського місцевого центру з надання БВПД Оксана Романюк подібний захід провела для учнів 1- 2-го курсів ДНЗ «Ковельський центр професійно-технічної освіти».

Спікери детально інформували присутніх про поняття та види насильства онлайн, основні його ознаки, причини та наслідки, а також про те, куди можна звернутись за допомогою у вирішенні відповідної проблеми.

Серед іншого, зауважили, що за вчинення кібербулінгу передбачена адміністративна відповідальність, а саме штрафні санкції.

Учні мали можливість переглянути декілька тематичних відеороликів, з яких дізналися як саме виглядає кібербулінг, як захиститися від нього та що загрожує булерам (кривдникам).

Варто зазначити, що діти виявили неабияку зацікавленість тематикою заходів, про що свідчила численна кількість запитань, на які охоче відповідали доповідачі.