назад
03.04.19

Клієнту скасовано неправомірно нарахований борг за комунальні послуги

Євгенія ТуроваДо Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин, з якого комунальні підприємства через суд намагалися стягнути понад 110 тисяч гривень боргу, але зусиллями юриста центру Євгенії Турової судом винесено рішення на користь клієнта.

Для представництва інтересів чоловіка місцевим центром було уповноважено Євгенію Турову. Ознайомившись з матеріалами справи та узгодивши з ним правову позицію, Євгенія в ході судового розгляду справи відмовилась визнавати позовні вимоги комунальних підприємств до клієнта у зв’язку із пропущенням ними строку позовної давності на звернення до суду про стягнення заборгованості.

Так, завдяки активній позиції Євгенії щодо відновлення порушених прав клієнта при розгляді спору, Шевченківський районний суд міста Києва у повному обсязі відмовив в задоволенні позовних вимог щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 110 тисяч гривень.

*Довідково, відповідно до статті 256 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.
Згідно зі статтею 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. До спірних правовідносин не застосовується спеціальна позовна давність.
Поряд з цим, стаття 261 ЦК України регламентує, що перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.
У свою чергу, статтею 263 ЦК України передбачені випадки, коли такий строк зупиняється:
1) якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила);
2) у разі відстрочення виконання зобов’язання (мораторій) на підставах, встановлених законом;
3) у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;
4) якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.
У разі виникнення обставин, встановлених частиною першою цієї статті, перебіг позовної давності зупиняється на весь час існування цих обставин.
Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позовної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Посилання на судове рішення:
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80743405

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з київських місцевих центрів:

Лівобережний київський місцевий центр

Адреса: бул-р Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса: kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Правобережний київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2-А
Телефон: 593-97-60
Електронна адреса: kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).