назад

Консультування жителів Маньківського району

2 березня начальником відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання БВПД Іриною Миронюк та її заступником Анною Яроцькою проведено лекції для осіб, які перебувають у відділенні територіального центру соціального обслуговування (надання соціального послуг) в с. Дзензелівка Маньківського району на теми: «Безоплатна правова допомога» та «Договір довічного утримання».

Присутніх ознайомлено з поняттям «безоплатна правова допомога»,  її видами та переліком послуг, які надаються бюро правової допомоги, зокрема, надання правової інформації, консультацій і роз’яснень, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації, здійснення захисту, представництво інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Надано роз’яснення щодо договору довічного утримання, його форми, моменту виникнення у набувача права власності на майно, передане за таким договором та його обов’язки, припинення договору довічного утримання та правові наслідки його розірвання.

Набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання, відповідно до статті 334 Цивільного кодексу України. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення, а якщо він підлягає державній реєстрації – з моменту такої реєстрації.

Договір довічного утримання може бути розірваний за рішенням суду, на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, незалежно від його вини або на вимогу набувача. Крім того, договір довічного утримання припиняється у зв’язку зі смертю відчужувача.

Наприкінці лекції на виконання Меморандуму про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги, укладеного з територіальним центром соціального обслуговування (надання соціального послуг) Маньківського району, працівниками бюро надано консультації в рамках роботи дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги.

Питання з якими зверталися громадяни стосувалися прийняття спадщини за заповітом, безоплатної приватизації земельної ділянки, порядку перерахунку пенсії у зв’язку з інвалідністю, внесення змін в актовий запис про народження, виконання рішення суду про розподіл спадкового майна із визначенням частини житлового будинку, встановлення факту належності особі правовстановлюючого документу.

Працівниками систем БПД надано ґрунтовні відповіді та роз’яснення.