назад

Концентруємося на позитиві!

Сьогодні мозок більшості з нас налаштований на інформацію, пов’язану з коронавірусом. Ми регулярно моніторимо новини, відстежуємо статистику, обмінюємося думками в соціальних мережах. Через пандемію коронавірусу багатьох людей охоплює паніка та страх заразитися COVID-19.

Як зберегти своє психічне здоров’я і не піддаватися паніці розповіла начальниця відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Ірина Котьo, яка безпосередньо працює з персоналом, має великий досвід юридичної практики і здобуває другу вищу освіту за спеціальністю «Психологія» в інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З давньогрецької «паніка» перекладається як «підсвідомий жах», викликаний дійсною чи уявною небезпекою. Страх перед невідомим – це природна реакція мозку.

Паніка примушує людей вести себе як оточення, і якщо оточення починає вести себе ірраціонально, то вони теж копіюють цю поведінку. Тому дуже важливо не розсіюватися на глобальні теми, особливо це стосується сумнівної та не підтвердженої інформації, яка може маніпулювати людськими емоціями, а чітко знати коло свого спілкування.

Якщо ви легко піддаєтеся емоціям і настроям інших людей і не можете повністю дистанціюватися від їх впливу, старайтеся знаходитися поруч з емоційно стійкими людьми.

Усвідомлення людиною власних можливостей, дає їй сили для активних дій, тому варто детально визначити, як ви можете допомогти вашим близьким у скрутну хвилину і яку допомогу можуть надати вам. Бажано усвідомити те, що одна людина не може вплинути на ситуацію в цілій країні. Це – неможливо. Але щось змінити у близькому оточенні людей – кожному цілком до снаги.

Крім того, варто у цей момент акцентувати увагу на тому, які сили має кожен з нас і що все насправді не так безнадійно. Адже у скрутну хвилину і розумові, і фізичні сили у кожної людини мобілізуються. Тому якщо є реальні причини, які загрожують здоров’ю, вашому чи близьких, поміркуйте, як можете мінімізувати чи усунути їх. Якщо цей страх продукується просто переглядом або прочитанням новин, спробуйте зменшити кількість часу для ознайомлення з ними та зосередитися на тому, що дійсно відбувається тут і зараз.

Так, коли ми читаємо новини й бачимо: статистика захворюваності на коронавірус така, статистика смертності така… У цей час логіка відходить на задній план і людина не сприймає позитивної інформації. Щоб зменшити вплив однієї негативної події, потрібно в середньому три позитивні. Через це нам здається, що навкруги більше негативу, ніж позитиву. Отже, концентруйтеся на позитиві.

Ще одним із дієвих психологічних методів є переключення. Переключайтеся на виконання домашніх справ, щойно почали відчувати, що страх та паніка наростають. Це дає певний релакс та можливість відволіктися від факторів стресу.

Ми зараз маємо більше часу для речей, на які нам не вистачає часу у звичайному житті. Ми можемо читати, гуляти на природі, можемо спілкуватися з дітьми, на яких нам завжди не вистачає часу. Це час для того, щоб подивитися на своє життя іншими очима, побачити якісь приховані скарби, яких ми раніше не бачили. Це можливість переосмислити ту рутину, в якій ми зазвичай живемо.

Пам’ятайте: ви відповідаєте за себе і своїх близьких, тому важливо дбати про свій психічний стан, щоб бути здатним надати підтримку іншим. Більше посміхайтеся, радійте новому дню, даруйте близьким і оточуючим тепло своєї душі, любов і увагу, адже позитивні емоції сприяють внутрішній гармонії і знижують ризики будь-яких захворювань.