назад

Кошти на утримання: як у Машівському бюро правової допомоги допомогли матері стягнути з дітей аліменти

У нас здавна склалася традиція, коли батьки надають допомогу своїм дітям, навіть коли вони вже працюють, мають власних дітей. А ось ситуація навпаки – коли дорослі діти утримують своїх непрацездатних батьків трапляється набагато рідше. У ст. 51 Конституції України закріплено обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Це особистий догляд, надання матеріальної допомоги, представництво, захист прав та інтересів батьків у різних установах тощо.

Трапляється так, що діти не хочуть дбати про своїх батьків. Так сталося і у житті жительки Машівського району. Діти їй жодним чином не допомагали, на прохання матері сплачувати хоча б частину комунальних платежів завжди відповідали відмовою. Жінка має проблеми зі здоров’ям і прожити на невеличку пенсію, сплачуючи за лікування та комунальні платежі їй важко.

Якщо громадяни не можуть самостійно вирішити правову проблему їм потрібна фахова правова допомога. Звернувшись до бюро безоплатної правової допомоги юристи уважно вивчили всі матеріали даної справи, склали та подали до суду позовну заяву. Суд дослідивши всі викладені факти у позовній заяві виніс рішення щодо задоволення позовної заяви та ухвалив стягувати аліменти на утримання матері.

Там де не працюють закони моралі, залишається добиватися справедливості у суді.

Підставою виникнення аліментного зобов’язання між повнолітніми дітьми і їхніми батьками щодо їх утримання є склад юридичних фактів:

  • походження дітей (родинний зв’язок батьків і дітей);
  • непрацездатність батьків (непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку, а також інваліди I, II та III груп);
  • потреба батьків у матеріальній допомозі (полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку із відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел існування).
  • обов’язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей.

Наразі, у  зв’язку із погіршенням ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції, з 23 березня  і до закінчення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги.   У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно.

Щоб отримати правову консультацію:

Напишіть на нашу електронну пошту: mashivske@legalaid.pl.ua

Зателефонуйте на номер: (099) 184-54-24

Неoбхідні документи можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: смт. Машівка, вул. Незалежності, 111.

Консультацію громадяни можуть отримати зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103  та отримати юридичну консультацію в телефонному режимі.

Скористатися  можна також правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua, яка є довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення. Тут Ви можете знайти необхідну інформацію з актуальних правових питань.

Прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid.

Щодня в будь-який час ви матимете під рукою шпаргалку з юридичними консультаціями – від вичерпних текстів до інфографічних матеріалів та коротких відео-консультацій.

Відтепер отримати відповідь на юридичне запитання можливо в інтерактивному режимі через приватні чати у популярних месенджерах.

Телеграм https://legalaid.gov.ua/telegram.html