назад

Краматорський місцевий центр з надання БВПД змінює тактику допомоги пенсіонерам-ВПО

Тривалий час тактикою захисту прав та законних інтересів пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб було звернення до суду з адміністративним позовом «про визнання бездіяльності пенсійного фонду щодо невиплати заборгованості з виплати пенсії неправомірною та зобов’язання відповідача нарахувати та виплатити таку заборгованість». Але такі рішення суду жодним чином не виконуються, так як пенсійні фонди посилаються на відсутність Порядку виплати такої заборгованості, затвердженого КМУ, а органи державної виконавчої служби не мають механізму за таким рішенням реального стягнення боргу на користь пенсіонера.

Після ретельного аналізу діючого законодавства України, була вироблена інша стратегія захисту прав та законних інтересів пенсіонерів-ВПО.
Так, відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 245 КАС України, при вирішенні справи по суті суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково. У разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти рішення про: визнання дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень протиправною, зобов’язання відповідача утриматись від вчинення певних дій або вчинити певні дії, а також стягнення з відповідача – суб’єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Так, ч. 5 ст. 21 КАС України передбачено, що вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб’єктів публічно-правових відносин, або вимоги про витребування майна, вилученого на підставі рішення суб’єкта владних повноважень, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір.
Спосіб відновлення порушеного права має бути ефективним та таким, який виключає подальші протиправні рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта владних повноважень, а у випадку невиконання або неналежного виконання рішення не виникала б необхідність повторного звернення до суду, а здійснювалося примусове виконання рішення (рішення ВСУ від 16 вересня 2015 року у справі №21-1465а15).
Таким чином, саме винесення судового рішення про визнання бездіяльності пенсійного фонду щодо невиплати особі пенсії протиправною та стягнення суми не виплаченої пенсії в конкретному розмірі, наданому у довідці пенсійним фондом, буде ефективним способом захисту прав та законних інтересів пенсіонерів та полегшить в подальшому примусове виконання такого рішення.
Такої ж думки дійшли і Харківський, Львівський та Полтавський адміністративні суди.
Так, 10.05.2019 року до Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась особа щодо надання їй безоплатної вторинної правової допомоги з питання невиплати їй заборгованості з виплати пенсії за певний період часу.
Наказом Краматорського місцевого центру від 11.05.2019 року №705-ц було прийняте рішення про надання клієнту БВПД та уповноважено на надання такої допомоги начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Оксану Індусову.
Клієнт погодився із правовою позицією представника щодо позовних вимог саме про стягнення заборгованості в конкретній сумі, так як таке формулювання резолютивної частини судового рішення в подальшому має дієвий механізм його виконання відповідно до законодавства України. Оксаною Індусовою був складений від імені клієнта запит до Пенсійного фонду щодо надання суми заборгованості з виплати пенсії за конкретний період часу.
Після отримання довідки про розмір такої заборгованості, клієнту був складений адміністративний позов про визнання бездіяльності протиправною та стягнення заборгованості з виплати пенсії, який він подав до Донецького окружного адміністративного суду.
Відповідач в свою чергу заперечував проти позовних вимог, посилаючись на порушення судом дискреційних повноважень пенсійного фонду щодо обчислення пенсії. При цьому, у Відповіді на Відзив було акцентовано увагу суду на те, що сума заборгованості з пенсії була обчислена та надана у вигляді довідки саме відповідачем, а відповідно і дискреційні повноваження відповідача ніхто не порушував.
Після оцінки всіх обставин справи, суд все ж таки погодився із доводами адміністративного позову та задовольнив позовні вимоги особи в повному обсязі, а саме постановив:
– визнати протиправною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області щодо не виплати пенсії клієнту з 23 березня 2018 року по 31 серпня 2018 року;
– стягнути з Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області на користь клієнта пенсію з 23 березня 2018 року по 31 серпня 2018 року у розмірі 7387 (сім тисяч триста вісімдесят сім) грн. 61 коп;
– стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області на користь позивача, судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду від 20.08.2019 року по справі № 200/9604/19-а (набрало чинності 21.10.2019 року).

Таким чином, Донецьким окружним адміністративним судом було винесене перше рішення про стягнення заборгованості з виплати пенсії на користь пенсіонера-ВПО в конкретній сумі, виконання якого передбачає примусове стягнення з боржника суми шляхом списання цієї суми з його рахунку, що значно полегшує виконання такого рішення.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).