назад

Круглий стіл “Співпраця органів державної виконавчої влади щодо документування осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі”

За ініціативи директорки Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марини Лукіянової та за підтримки ГО “Громада та закон” відбувся захід з метою налагодити взаємодію та об’єднати зусилля, спрямовані на вирішення питань одержання документів, що підтверджують особу та громадянство, як в типових та індивідуальних випадках, під час документування осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі.

Із вступним словом до присутніх заходу, звернулась директорка Регіонального центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова, адже саме під час забезпечення дистанційних пунктів консультування в місцях позбавлення волі, засуджені особи часто звертаються з питанням щодо відновлення втрачених документів, в тому числі паспортів.

Слово було передано Наталії Гурковській, регіональній координаторці взаємодії з громадськістю уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Вінницькій області, яка зазначила, що відповідно до міжнародних договорів та європейских стандартів, кожна особа насамперед має відчувати себе людиною, гідність якої не принижують, і знати, що вона потрібна суспільству, незалежно від тяжкості вчиненого нею злочину.22 11 2019 3

Європейська конвенція про громадянство від 06 листопада 1997 року, (ратифікована Україною від 20.09.2006 року) визначає правила кожної держави-учасниці, які стосуються громадянства, ґрунтуються на таких принципах:

  • кожна особа має право на громадянство;
  • безгромадянства слід уникати;
  • жодна особа не може бути безпідставно позбавлена громадянства.

Хоча і ЗУ «Правовий статус іноземців та осіб без громадянства» постійно зазнає змін, разом із тим не вирішує проблеми засуджених осіб. Статус таких осіб залишається невизначеним. Це призводить до того, що доволі велика частина осіб без громадянства, які з різних причин не можуть підтвердити свою належність до громадянства будь-якої держави, відбувають покарання (а за наслідком проживають) в Україні тривалий час та не можуть в повній мірі реалізовувати свої соціально-економічні права.

Часто трапляються випадки, що особа відбула покарання та залишилась  на території України, без будь-яких документів. Відсутність документів-відсутність можливості реалізації прав.

В процесі обговорення між учасниками заходу, виникли запитання відповідно до Державного управління міграційної служби України у Вінницькій області (Людмила Порхун, Інна Гисева, Володимир Поліщук, Галузінський Василь Євгенійович) стосовно вклеювання фотокартки  в паспорт при досягненні особою 45-річного віку, яка перебуває в місцях позбавлення волі та відповідно щодо переходу на паспорти ID-зразку. Працівники міграційної служби наголосили звернути увагу, що  у громадян, які досягнули 45-річного є лише 1 місяць для вклеювання фото, при простроченні строку – паспорт старого зразку потрібно замінити на ID-картку, тривалість отримання якого становить 20 днів, а вартість 345 гривень.

22 11 2019 2

Також зі своєї сторони представники Державного управління міграційної служби України у Вінницькій області зазначили, що наразі до Великої Палати Верховного Суду  подана на розгляд скарга від особи, яка довічно позбавлена волі, щодо встановлення особи. З результатом розгляду даної справи – представники міграційної служби обов’язково повідомлять відповідно Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Представники відділу ДРАЦСу уточнили, що наразі дуже велика кількість запитів від громадян, оскільки дуже багато розбіжностей щодо зазначення прізвища(помилка в прізвищі), не зазначення: по-батькові чи місця народження. Згідно до чинного законодавства, виправлення до паспорта чи актового запису вноситься протягом 15 робочих днів. Непоодинокі випадки, коли в свідоцтвах про народженнях зазначене одне прізвище, паспорт видавався на інше прізвище, тоді виникає запитання – яке із цих прізвищ є вірним. В такому випадку заявник має звернутись до суду для розгляду справи по суті.

22 11 2019 4

Участь у даному заході взяли також представники ДУ «Вінницька ВК (№ 86)» Богдан Ніколенко, ДУ «Вінницька УВП (№ 1) Ігор Коцяк, з метою обговорення порядку дій щодо відновлення паспортів засуджених осіб, дотримання прав засуджених в місцях позбавлення волі, працевлаштування засуджених та відшкодування позовів по виплаті аліментів та поділились досвідом щодо врегулювання питань по отриманні документів громадянина України засудженими особами.

В результаті даного заходу учасники прийняли рішення щодо проведення спільних дистанційних пунктів в місцях позбавлення волі, за участі представників міграційної служби, органів ДРАГСу для вирішення питань по відновленню документів.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).