назад

Круглий стіл «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги»

krugli stil18 листопада 2014 року у конференц-залі готелю «Придеснянський» відбувся регіональний круглий стіл на тему «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги. Результати перших кроків».
В обговоренні питань порядку денного взяли участь представники Чернігівського центру БВПД, програмний директор Української Фундації Правової Допомоги Антоніна Бондаренко, регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха, суддя кримінальної палати Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Сердюк, в.о. начальника слідчого управління УМВС України в Чернігівській області Андрій Гронь та керівники слідчого відділу управління УМВС України в Чернігівській області, заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області Володимир Бобруйко, заступник прокурора м. Чернігова Андрій Шекера та інші представники прокуратури, заступник військового прокурора Чернігівського гарнізону Роман Мрочко, представники Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області, представники Ради адвокатів та КДКА Чернігівської області, а також адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Загалом у заході взяли участь 24 учасники. На заході були присутні представники обласних ЗМІ.

На початку заходу зі вступними словами виступили директор Чернігівського обласного центру з надання БВПД Ірина Протченко та програмний директор Всеукраїнської Благодійної Організації «Українська Фундація Правової Допомоги» Антоніна Бондаренко.
Заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Олеся Пирковська презентувала програму «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги. Результати перших кроків», в ході якої ознайомила учасників круглого столу зі Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, результатами їх впровадження протягом останніх місяців, основними напрямками роботи менеджерів з якості у 2014 році, пілотними інструментами моніторингу якості надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Під час дискусії учасники круглого столу обговорили питання якості безоплатної правової допомоги та реалізації права громадян на таку допомогу; співпраці з судами і правоохоронними органами, органами адвокатського самоврядування у регіоні; правових підстав застосування до підозрюваної особи міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; доступу до клієнтів безоплатної правової допомоги в місцях обмеження волі; провадження досудового розслідування стосовно осіб, які вчинили злочин під час відбуття покарання тощо. Не залишено поза увагою питання практики надання правової допомоги у інших країнах світу та перспектив розвитку системи БВПД. Також учасники обговорили останні законодавчі зміни, що стосуються надання безоплатної правової допомоги та окреслили перспективи подальшої співпраці.
Круглий стіл організовано Координаційним центром у співпраці із Чернігівським центром з надання БВПД, Міжнародним фондом «Відродження», Американською асоціацією юристів «Ініціатива з верховенства права» та Українською фундацією правової допомоги.
Мета проведення круглих столів за визначеною тематикою у всіх регіонах – обговорення актуальних питань, які стосуються реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу; загальнонаціональної практики забезпечення якості надання БВПД та результатів відповідної роботи регіональних центрів БВПД, що тривала впродовж червня – жовтня нинішнього року; а відтак, у перспективі – забезпечення якості та доступності такої допомоги усім, хто її потребує, зокрема, через співпрацю з органами адвокатського самоврядування, правоохоронними органами, суддівським корпусом.
Переглянути програму та список учасників.

IMG 5883

IMG 5886IMG 5888IMG 5890IMG 5892IMG 5898IMG 5903

{source}{/source}