назад

20141120 10133420 листопада 2014 року в м.Тернополі  відбувся круглий стіл на тему «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги». 

Участь у Круглому столі прийняли в.о. начальника управління УМВС України в Тернопільській області Богомол Олександр Миколайович, перший заступник прокурора міста Тернополя Хамула Павло Іванович, Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Тернопільській області Шевченко Володимир Павлович, суддя-секретар  судової  палати у кримінальних справах Апеляційного суду Тернопільської області Стадник Олег Богданович, суддя Тернопільського міськрайонного суду Делікатна Лілія Володимирівна,   представники Управління Державної пенітенціарної служби України  у Тернопільській  області, Головного управління юстиції,   адвокати, представники ЗМІ.  Загалом – 20 учасників.

20141120 101504Із вступним словом до учасників круглого столу звернулась директор Тернопільського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Хондогій Ірина Вячеславівна, яка проінформувала учасників про основні напрямки діяльності Тернопільського обласного центру з НБВПД та взаємодію Центру з  основними суб’єктами у сфері правосуддя.

Начальник відділу  забезпечення якості правової допомоги Тернопільського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сольський Віталій Володимирович ознайомив учасників круглого столу зі Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, основними завданнями та функціями менеджера із забезпечення якості надання БВПД, висвітлив здобутки та подальші напрями роботи з упровадження стандартів.

20141120 101302Учасники круглого столу обговорили можливі шляхи вирішення проблемних питань взаємодії та подальшої співпраці у напрямі забезпечення якості безоплатної правової допомоги особам, що її потребують.

Під час проведення круглого столу обговорювались питання:

• Реалізація Закону України « Про безоплатну правову допомогу: проблемні питання». Взаємодія/співпраця Тернопільського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги з судами та правоохоронними органами області.

• Конкурсний відбір адвокатів, які залучаються до БВПД як запорука, якості надання правової допомоги. Результати проведення конкурсного відбору. 

• Надання доступу обвинуваченим до безоплатної вторинної правової допомоги при розгляді справ та матеріалів у кримінальному судочинстві.

• Роль безоплатної вторинної правової допомоги у контексті забезпечення доступу громадян (підсудних) до правосуддя. 

• Прокурорський нагляд під час кримінального провадження з метою забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги. 

• Зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про прокуратуру».

• Дотримання вимог правоохоронними органами Закону України «Про  безоплатну правову допомогу» та КПК України при затриманні осіб.

• Надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим, що перебувають в місцях виконання покарань. Доступ засуджених до БПД.

• Взаємодія та співпраця, як шляхи до досягнення надання якісної безоплатної правової допомоги.

• Роль органів адвокатського самоврядування у забезпеченні якості безоплатної вторинної правової допомоги.

• Співпраця з Представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

За результатами круглого столу  прийнято рішення організовувати тематичні круглі столи стосовно взаємодії заради якості надання вторинної правової допомоги окремо із кожним із суб’єктів у сфері правосуддя,  проводити спільні навчання з підвищення кваліфікації працівників правоохоронних органів області, досягнуто домовленостей із представниками Управління Державної пенітенціарної служби в Тернопільській області щодо безперешкодного допуску адвокатів до клієнтів в місцях несвободи, зокрема СІЗО, та забезпечення права на конфіденційне побачення, а також інформування засуджених  про право на безоплатну правову допомогу. Розглянуто механізм отримання адвокатами копії технічного запису судових засідань, в яких брали участь адвокати системи безоплатної вторинної правової допомоги, ознайомлення з журналом судового засідання та, за необхідності, отримання його копії та інше.

Представниками суддівського корпусу відмічено  високий кваліфікаційний рівень та професіоналізм переважної більшості адвокатів, залучених до надання БВПД в області.

Тернопільським обласним центром з НБВПД за результатами Круглого столу запропоновано на розгляд учасників Меморандум про співпрацю з суб’єктами в сфері правосуддя області.

Круглий стіл організовано Координаційним центром у співпраці із Тернопільським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Міжнародним фондом «Відродження» Американською асоціацією юристів «Ініціатива з верховенства права» та Українською фундацією правової допомоги.