назад

Круглий стіл в Коломийському місцевому центрі

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені особи (чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів ), учасники бойових дій (в тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорії, що мають право на безоплатну вторинну правову допомог, як це визначено ст. 14 Закону України « Про безоплатну правову допомогу» .

 

1

Відкритий у Коломиї центр знаходиться за адресою вул. Шухевича 59. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише районного центру, а й Городенківського, Снятинського, Косівського та Верховинського районів області, які обслуговує Коломийський місцевий центр з надання вторинної безоплатної правової допомоги. Особа,яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника-адвоката, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних зобов’язань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.
Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.