назад
30.06.15

Круглий стіл: відкриття центрів з надання БВПД

 DSC081330 червня 2015 року був проведений круглий стіл, присвячений відкриттю місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах. У відповідності до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»  1 липня 2015 року в місті Києві розпочинають роботу 4 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які організовуватимуть послугу з надання такої допомоги соціально незахищеним категоріям громадян. Про це сьогодні йшлося на круглому столі «Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав» під головування першого заступника Міністра юстиції України Наталії Севостьянової.

Перший заступник Міністра юстиції відзначила результативність системи безоплатної правової допомоги впродовж діяльності у  кримінальному процесі. 

 DSC0803

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, та ін.  Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

 DSC0840

Тож, завтра у столиці, як розповіла директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві Оксана Василяка, двері для своїх клієнтів відкриють Перший київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (обслуговуватиме Дарницький, Дніпровський та Деснянський райони),  Другий київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (обслуговуватиме Оболонський, Подільський, Шевченківський райони),  Третій київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (обслуговуватимеГолосіївський та Печерський райони) та Четвертий київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (обслуговуватиме Солом’янський та Святошинський райони), таким чином охоплюючи всі райони м. Києва.

 DSC0850

Директор Першого київського МЦ Леся Бурчак розповіла про організаційну структуру центрів, а також функції кожного із їх відділів. Директор Другого київського МЦ Богдан Кушнір повідомив про роботу центрів в частині взаємодії менеджерів центру безпосередньо із клієнтами. Про суб’єктів права на таку допомогу та організаційний процес їх обслуговування у центрах розповів директор Третього київського МЦ Юрій Рудих. Про зовнішнє середовище, а також співробітництво центрів із суб’єктами безоплатної первинної правової допомоги з метою забезпечення вирішення питань по суті усіх клієнтів, які звертатимуться до центрів, повідомив директор Четвертого київського МЦ Олег Шемігон.

Учасниками круглого столу стали голова Ради адвокатів міста Києва Інна Рафальська, Керівник мережі Громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк, Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, менеджер Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» БО «Міжнародний фонд «Відродження» Василина Яворська, директор та менеджер  українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Лариса Бізо та Оксана Кікоть, заступник директора Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права в Україні Дмитро Філіпенко, виконавчий директор Української Фундації Правової Допомоги Микола Сіома, голова Асоціації юридичних клінік України, голова правління МБФ «Фундація юридичних клінік України» Маркіян Дулеба, член громадської організації «Регіональний центр прав людини», голова правління Української Фундації Правової Допомоги Роман Мартиновський, Голова Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, адвокати, представники органів місцевого самоврядування та ін.

Ознайомитись із програмою та списком учасників заходу.

 DSC0829

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський зазначив, що особливістю української моделі системи безоплатної правової допомоги є повна незалежність адвокатів, які конкурують між собою за замовлення від держави. За його словами, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, як регіональні, так і місцеві, виконуватимуть роль бек-офіса для адвоката. «Наше завдання створити потужну організаційну і комунікаційну платформу,щоб адвокати мали можливість для обміну досвідом, підвищенням кваліфікації та співпраці між собою», – повідомив директор Координаційного центру з надання правової допомоги. Він також зауважив, що участь адвокатів у наданні безоплатної правової допомоги є добровільною на кожному етапі, починаючи від участі в конкурсах, визначенні режиму роботи та території, на якій даний адвокат надаватиме послуги, і закінчуючи можливістю паралельно займатися приватною практикою. «Така гнучка система забезпечить якість безоплатної правової допомоги  і важливу її передумову – незалежність адвоката, як провайдера такої допомоги», – резюмував Андрій Вишневський.

До участі у круглому столі запрошені представники місцевих громад, громадських організацій тощо, які відіграють важливу роль у наданні правової інформації та консультації на рівні територіальних громад.  Налагодження ефективної співпраці із ними, за словами Андрія Вишневського, сприятиме реалізації спільної місії – створення рівних можливостей для кожного громадянина вирішувати свої життєві проблеми у правовий спосіб.