назад

Кримінальна відповідальність малолітніх ув’язнених та їх право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги

Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

 

З метою роз’яснення неповнолітнім ув’язненим, які знаходяться у Запорізькому слідчому ізоляторі, можливостей вирішення їхніх правових проблем, керівництво установи регулярно запрошує представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях для проведення інформаційно-правопросвітницьких заходів та консультування.

Так, 26 листопада 2019 року у приміщені Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Володимир Антонцев провів зустріч з малолітніми ув’язненими, що знаходяться за гратами за скоєння тяжких злочинів. На заході були присутні заступник начальника слідчого ізолятору з соціально-виховної роботи Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» майор внутрішньої служби Сергій Вовк та заступник начальника відділу соціально-виховної роботи Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» майор внутрішньої служби Закір Агасієв.

Під час зустрічі Володимир Антонцев розповів присутнім про функціонування системи надання  безоплатної правової допомоги в Україні, правові підстави та порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги особам під час проведення досудового розслідування, а  також  судового розгляду кримінальних проваджень.

Відповідаючи на питання малолітніх ув’язнених представник системи надання БПД роз’яснив та навів конкретні приклади  причинно-наслідкового зв’язку між правопорушенням і його наслідками, розповів про умовно-дострокове звільнення  та надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі, як за кримінальними провадженнями, так і  щодо питань, вирішення яких визначено адміністративним та/або цивільним законодавством.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).