назад

Криворізькі правники розповідають про свій досвід боротьби з незаконним встановленням лічильників

58802434 1348647438626470 6977429089682456576 nЧи могли повірити громадяни у 2017 році, що прийде той час, коли вони зможуть масово оскаржувати в суді незаконні дії працівників підприємств-надавачів послуг? Тоді на будинки встановлювали загальнобудинкові лічильники газу, ні з ким не узгоджуючи таку процедуру. Нарахування, які потім здійснювались, теж обурювали багатьох громадян – адже сума оплати за газ розкидалась пропорційно на всіх мешканців будинку. Кривий Ріг, Зеленодольськ, Жовті Води – дії газопостачальників у таких випадках були однаковими і всі посилались на постанови Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Та мало хто думав про дотримання права людини на рівне ставлення та Закону «Про захист прав споживачів».

Поступово звернення обурених громадян почали надходити до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На теперішній час звернення, які надходили впродовж 2018-початку 2019 р. до центру поступово отримують своє логічне розв’язання. Адже суди почали виносити рішення…на користь споживачів. До справи взявся юрист Володимир Шишов, який після 10-місячного судового протистояння захистив права мешканців 9-поверхового будинку на житломасиві Інгулець (вул.Станкова, 13) від незаконного відключення газу. Ця перша, прецедент на справа, ще й зараз перебуває на розгляді у Верховному суді України. Натомість, суди першої інстанції почали виносити рішення щодо незаконного встановлення загально- будинкових лічильників, здійснення перерахунку та встановлення індивідуальних приладів обліку. Такі рішення вже є у Кривому Розі та Жовтих Водах, де судові баталії були найзапеклішими. А тепер декілька позитивних історій про те, як працівник системи безоплатної правової допомоги Володимир Шишогв захищає права споживачів комунальних послуг.

Серпень 2018 року — звернення громадянина Володимира Б*, мешканця вул.Світальського, стосовно складення процесуальних документів та представництва інтересів у справі оскарження заборгованості за газ, встановлення індивідуального лічильника, стягнення моральної шкоди.

Для вивчення ситуації було направлено інформаційні запити до:

-ТОВ “Житлокомцентр” (стосовно складаня акта розмежування та балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно мереж будинку, щодо участі товариства у прийманні в експлуатацію загальнобудинкового приладу обліку, щодо повідомлення ПАТ “Криворіжгаз” про встановлення такого приладу, щодо укладення договору та зняття показань, щодо власників загальнобудинкових та фасадних газопроводів будинку),

– ПАТ “Криворіжгаз” (щодо погодження зі співвласниками будинку встановлення загальнобудинкового лічильника газу, щодо надання акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно систем газопостачання, щодо надання акта приймання в експлуатацію приладу обліку, щодо надання копій договорів на монтаж на зняття показань загальнобудинкового приладу обліку);

– Управління благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької міської ради (щодо форми власності будинку, щодо власників загальнобудинкових та фасадних мереж газопостачання, щодо участі управління в прийомі в експлуатацію загальнобудинкового лічильника, щодо укладання договорів на монтаж та зняття показань лічильника);

– Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) (щодо місця встановлення комерційного приладу обліку відповідно до Кодексу ГРМ, необхідності складання акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, щодо необхідності участі споживача при прийманні в експлуатацію комерційного приладу обліку природного газу та складанні відповідного акта);

– до Міністерства палива та енергетики (стосовно вжиття заходів до оснащення в повному обсязі квартир та приватних будинків лічильниками газу; щодо правомірності дій газорозподільних підприємств).

Після ретельного вивчення ситуації, що склалась, Володимир Шишов підготував обгрунтований позов та довів те, що при встановленні загальнобудинкового лічильника обліку газу у будинку споживача було допущено цілий ряд порушень. Так, вузол комерційного обліку газу має бути встановлений в точці, де відбувається приймання-передача природного газу. Відповідно до п.3.2 Типового договору, приймання-передача обсягу газу, належного споживачу, а також перехід експлуатаційної відповідальності за стан газових мереж від Оператора ГРМ до споживача відбувається на межі балансової належності об’єкта споживача. А це споруда, яка належить споживачеві на праві власності або користування (тобто — окрема квартира або будинок). При цьому було вказано на дискримінацію споживача, адже виконавець послуги фактично нав’язав умови одержання послуги, які поставили споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами інших будинків у Кривому Розі, де були встановлені індивідуальні прилади обліку газу. Адже облік газу отриманого споживачем будинку, на якому стоїть загальнобудинковий лічильник газу, буде визначатись не по квартирі, а за всім будинком, що потягло збільшення нарахувань та порушило умови Типового договору, Кодекс ГРМ, Закон України “Про захист прав споживачів”, Цивільний кодекс України. Також було доведено, що фасадні газопроводи є спільним майном власників квартир будинку. При цьому у газопостачальної компанії, у ТОВ “Житлокомцентр” відсутні повноваження щодо обслуговування та надання послуг по внутрішньобудинковим газовим мережам, здійснення їх обслуговування і збереження відсутні. То хто ж має нести відповідальність за це? Якщо власник, то саме з ним має бути укладено відповідний договір, чого не було зроблено. Також у позові було зазначено про порушення процедури встановлення лічильника, про відсутність укладеного акта, який визначає балансову належність та місце встановлення лічильника, про відсутність акта опломбування та прийняття в експлуатацію вузла обліку. У результаті судового розгляду справи, а це — понад 13 судових засідань, Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу постановив визнати незаконними дії ПАТ “Криворіжгаз” щодо встановлення загальнобудинкового лічильника на фасадному газопроводі зовнішньої стіни будинку, зобов’язати здійснити перерахунок об’ємів споживання газу, зобов’язати ПАТ “Криворіжгаз” встановити у квартирі споживача комерційний вузол обліку, а отже – індивідуальний лічильник газу.

Схожа ситуація трапилась з мешканцями будинку № 12 на мікрорайоні “4-й Зарічний”. На користь мешканців отримано перемоги в судах першої інстанції (Жовтневому районному суді м.Кривого Рогу) та в Дніпровському апеляційному суді.

Мешканці будинку № 42 по вул. Качалова входять до ОСББ “Парфенон-2”. Але і на такий будинок було встановлено загальнобудинковий лічильник газу з порушеннями: не було укладено акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, не було визначено межу балансової належності та точка вимірювання та місце встановлення приладу обліку; опломбування, розпломбування загальнобудинкового вузла обліку відбулось без присутності споживача.   Хоча відповідно до Закону України “Про ОСББ” питання щодо газопостачання повинні врегульовуватись з власниками квартир багатоквартирного будинку.

До того ж, свою відмову встановлювати індивідуальні лічильники газу представники ПАТ “Криворіжгаз” обгрунтовують посиланням на відсутність коштів і тим, що Планом розвитку газорозподільчої системи ПАТ “Криворіжгаз” встановлення індивідуальних лічильників на буджинку вул.Качалова, 42 не передбачено. Це твердження було визнано судом незаконним. Адже саме на надавача газу покладений обов’язок встановлення лічильників газу, а позивач виконувала свої обов’язки стосовно сплати отриманих послуг, у тариф яких включено і вартість та роботи зі встановлення індивідуальних лічильників газу населенню.

Як результат розгляду справи, суд вирішив:

– визнати незаконними дії ПАТ “Криворіжгаз” щодо встановлення 15 грудня 2016 року та 15 березня 2017 року загальнобудинкового лічильника на зовнішньому (фасадному) газопроводі,

– зобов’язати ПАТ “Криворіжгаз” встановити індивідуальний лічильник обліку природного газу.

Мешканці будинку №40 по вул.Тесленка зіштовхнулись зі схожою проблемою 2 серпня 2017 року, коли на їхньому будинку було встановлено загальнобудинковий лічильник газу. Як на підставу для своїх дій газовики посилались на План розвитку газорозподільчої системи на 2016-2025 роки. Для укладення акта розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін оператор ГРМ звернувся до ОСББ “Тесленка 40”, але так і не отримав примірник акта. Жодних погоджень не надавало і ТОВ “Житлосервіс-Кр”, яке є управителем та надавачем послуг з утримання будинків і споруд, у т.ч. за адресою вул.Тесленка, 40. Оператор газорозподільчих систем склав акт розмежування вже після монтажу та направив його до ОСББ “Тесленка 40”. Хоча мало відбутись і первинне обстеження вузла обліку, випробовування, прийняття в експлуатацію — процедури, в яких мав брати участь споживач. Оскільки ці норми були грубо порушені, Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу визнав незаконними дії ПАТ “Криворіжгаз” щодо встановлення загальнобудинкового лічильника на будинку № 40 по вул.Тесленка незаконними та зобов’язав здійснити перерахунок об’ємів споживання газу споживачу, пані Р., та встановити в її квартирі індивідуальний прилад обліку.

І таких історій у нас багато. Якщо ви зіштовхнулись зі схожою проблемою, звертайтесь за консультаціями до центрів або бюро правової допомоги. Вразливим верствам населення відповідно до ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» призначається адвокат, гарантований державою. Дізнавайтесь адресу та телефони найближчого центру, бюро правової допомоги Міністерства юстиції України за телефоном контакт-центру 0-800-213-103.