назад

Киян навчали, як протидіяти шахрайству не виходячи з дому

Шахрайство – явище добре відоме українцям, воно давно вкоренилося в наших реаліях. А повномасштабні воєнні дії на території України стали приводом для пошуку та реалізації нових шахрайських схем. І страждають від них найбільш незахищені верстви населення – пенсіонери та переселенці. Отож, фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги навчали киян, як не потрапити в шахрайські пастки в такий складний період.

Під час воєнного стану збільшилася кількість скарг від містян, які визнають себе постраждалими від шахрайства з боку невідомих осіб. Саме тому ми вирішили навчити киян, перш за все людей пенсійного віку, як користуватися державними електронними ресурсами, щоб ефективно протидіяти зловмисникам – директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус.

Так, спілкуючись з мешканцями столиці у відкритому просторі «Вцентрі хаб: Оболонь», Сергій Бреус розповів про типові види шахрайства, які вчиняються під час запровадження воєнного стану в Україні і про першочергові дії людини, постраждалої від таких дій. Також, він проінформував про Єдиний реєстр боржників, акцентувавши увагу на інформації, яку там можна отримати, розповів як і для чого перевіряти за допомогою державних електронних сервісів інформацію про свою нерухомість, як працівники можуть дізнатися чи вони офіційно працевлаштовані та їм зараховується страховий стаж та які державні електронні ресурси допоможуть пенсіонерові зрозуміти чи правильно нарахована йому пенсія.

Крім цього, розповідаючи про правові механізми захисту своїх інтересів, юрист ознайомив присутніх з дистанційними сервісами системи БПД. Перш за все,  він нагадав єдиний номер контактного центру системи БПД 0 800 213 103, який в умовах воєнного стану став найдоступнішим способом отримання правової інформації. Та наочно показав, як отримати правову допомогу у кабінеті клієнта на сайті системи БПД та у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога» або «Твоє право».

На сам кінець, Сергій Бреус повідомив присутніх, що працівники правоохоронних органів невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про шахрайство, зобов’язані внести відповідні відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з такого Реєстру.

Нагадуємо, щовівторка та щосереди у відкритому просторі «Вцентрі хаб: Оболонь» за адресою пр. Оболонський, 22-А з 10:00 до 16:00 можна отримати безоплатну правову допомогу. Така допомога надається без попереднього запису.