назад

Лікарняні під час карантину

Через загрозу поширення коронавірусу в Україні запроваджено карантин, в умовах якого діє особливий порядок видачі листків непрацездатності.

Карантин є окремим страховим випадком, тож на період його дії Фонд соціального страхування України фінансує надання допомоги за лікарняними листками з двох додаткових підстав:

1. У зв’язку з відстороненням від роботи для осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення.
Таке відсторонення відбувається якщо:
– особа контактувала з інфекційним хворим або сама є бактеріоносієм;
– особа не може бути тимчасово переведена за її згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб.
На період тимчасового відсторонення від роботи, лікарняний лист таким особам видає інфекціоніст або лікуючий лікар згідно з висновком лікаря-епідеміолога.
Щодо порядку та розміру оплати таких лікарняних листів, то варто зауважити, що застрахованій особі, тимчасова непрацездатність якої викликана карантином, надається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Розмір такої допомоги залежить від тривалості страхового стажу й розміру середньоденного доходу працівника та обчислюється за загальними правилами:
100% середнього доходу за наявності страхового стажу понад 8 років і за наявності пільг;
70 % середнього доходу за наявності страхового стажу від 5 до 8 років;
60% середнього доходу за наявності страхового стажу від 3 до 5 років;
50% середнього доходу за наявності страхового стажу до 3 років.
2. На період перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемії.
Допомога таким особам фінансується Фондом соціального страхування на підставі виданого у встановленому порядку відповідного лікарняного листа.
Необхідно звернути увагу на те, що перші п’ять днів такий лікарняний оплачує роботодавець, а вже починаючи з шостого дня виплата здійснюється Фондом соціального страхування.
Розмір такої допомоги складає 50% середнього доходу особи незалежно від страхового стажу.