назад

Ліквідація чи реорганізація: в чому різниця?

Що передбачає другий етап медичної реформи та чому медики все частіше говорять про звільнення? Фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у громадських слуханнях щодо закриття філії Вижницької лікарні у Вашківцях.

Надія Досієвич та Ірина Коваль відповідали на питання присутніх щодо гарантії працівників у разі звільнення та розповіли куди звертатися, якщо порушуються трудові права.

«Відповідно до Кодексу законів про працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення терміну його чинності, можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників», – зазначила фахівець системи БПД.

Відповідаючи на питання, Надія Досієвич пояснила, що при ліквідації юридичної особи всі її права та обов’язки припиняються. Тож у разі ліквідації вся чисельність працівників скорочується та весь штат працівників вивільняється.

При реорганізації юридична особа також припиняється. Водночас, можливість для звільнення працівників у разі реорганізації підприємства, допускається тільки за умови скорочення штату або чисельності працівників. Право визначити чисельність і штат працівників належить тільки власникові або уповноваженому ним органу.

У разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Трудовий договір може бути припинений з ініціативи власника або уповноваженого ним органу лише у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Водночас треба пам’ятати, що скорочення чисельності та скорочення штату — це різні поняття. Так, скорочення чисельності передбачає звільнення працівників, натомість скорочення штату — зменшення кількості або ліквідацію певних посад, спеціальностей, професій тощо. При цьому одночасно можуть вводитися інші посади, спеціальності, професії, в результаті чого кількість працівників може і не зменшуватися, а в окремих випадках навіть збільшуватися.