назад

Львівщина: правова допомога учасникам бойових дій

Вони щодня стоять на сторожі нашого спокою. Саме вони дарують нам мирне небо над головою. Учасники бойових дій – це герої нашого сьогодення. Вони  захищають не лише людей, а й державу, яка в свою чергу, гарантує правову допомогу своїм захисникам.

У 2017 році набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», значно розширились права ветеранів війни та учасників бойових дій (далі – УБД), а також осіб, які звернулися для отримання такого статусу, щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД). Раніше ці особи  могли звернутись  за БВПД виключно щодо питань їхнього соціального захисту, а з 2017 року – вони можуть звертатись з будь яких правових питань.  З кожним роком кількість звернень помітно зростає.

Допомога УБД та ветеранам війни на Львівщині в цифрах

З початку 2021 року:

  • за правовою допомогою звернулись 2200 осіб.
  • 411 осіб звернулись за допомогою адвоката
  • 192 учасників бойових дій потребували представництва у суді.

Найчастіше, учасники бойових дій звертаються за правовою допомогою з таких питань:

  • перерахунок пенсії;
  • невиплата щорічної одноразової допомоги учасникам АТО до 5 травня;
  • невиплата коштів за невикористану відпустку при звільненні;
  • оскарження рішень про відмову у виділенні земельної ділянки;
  • оформлення посвідчення учасника бойових дій замість втраченого/пошкодженого.

Про якість надання правової допомоги свідчить значна кількість успішних справ за зверненнями захисників та захисниці України. Серед них скасована відмова у наданні пільгової пенсії; визнання неправомірною невиплата грошової компенсації за невикористані календарні дні додаткової відпустки, як учаснику бойових дій за 2017-2020 роки; ухвала суду щодо зарахування участі в АТО до пільгового трудового стажу.

Успішні справи з даних питань свідчать і про високу кваліфікацію адвокатів і працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги. Допомога учасникам бойових дій у правових питаннях – це найменше чим ми можемо їм віддячити за мирне небо над головою.