назад
01.07.15

«Люди повинні мати право на захист, і це право повинна гарантувати держава» – Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

11703424 531424393678367 6483541316292570225 oНа виконання Закону України «Про безоплатну правову допомогу»  сьогодні, 1 липня 2015 року, в усіх регіонах України розпочали роботу 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які надаватимуть таку допомогу соціально незахищеним категоріям громадян у цивільному та адміністративному процесах. Перший київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Участь у відкритті взяли Міністр юстиції України Павло Петренко, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

  DSC1051

Арсеній Яценюк повідомив, що від сьогодні такі центри по всій Україні забезпечуватимуть представництво інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах низки соціально незахищених категорій громадян, зокрема, таких як малозабезпечені, діти-сироти та їх опікуни, учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО та члени сімей загиблих воїнів, ветерани, біженці та ін., як це визначено ст. 14 загаданого Закону. На цей проект, повідомив Глава Уряду, Кабінет Міністрів у 2015 році виділив близько 300 млн. грн.

 DSC1179

Глава Уряду наголосив на важливості системи безоплатної правової допомоги: «Люди повинні мати право на захист, і це право повинна гарантувати держава. Держава фактично фінансує послуги адвокатів, які будуть судитися в тому числі і з владою – з центральною чи місцевою владою, органами державного управління». За його словами, такі центри зможуть допомогти людям, «які потребують справедливості в українських судах, у своїй боротьбі проти свавілля, за свої права і справедливість, яка сьогодні повинна бути основною ідеєю нового українського суспільства».

 DSC1152

«Людина повинна знати, що її гарантії не просто написані на папері, а що вони забезпечені – через безоплатну правову допомогу, коли фахові адвокати й юристи допоможуть малозабезпеченій людині, яка раніше, фактично,  не мала доступу до правосуддя, захистити свої права чи то в суді, чи то в будь-яких інших державних органах» – наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк привітав Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука із Днем Канади. Він висловив вдячність Уряду Канади, який долучився до підтримки розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Так, у рамках 4-річного проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» канадський Уряд виділив понад 9 мільйонів канадських доларів.

 DSC1187

«Зі своєї сторони Канада радіє, що такий надзвичайно ефективний проект розгорнувся в Україні, і цим самим вже стає лідером у Центральній та Східній Європі. Відкриття 100 таких центрів одночасно є доказом організаційної спроможності наших українських партнерів – Міністерства юстиції та інших державних органів влади України. Для нас підтримати це зусилля українського Уряду є свідченням того, що наше партнерство приносить практичні плоди для простих громадян України і наближає нас до здійснення реформ у правовій сфері, а отже – до справедливішого та заможнішого життя України», – зазначив Роман Ващук.

 DSC1235

«Я переконаний, що цей соціальний проект – безоплатна правова допомога – відновить справедливість та довіру до держави. Адже право на такий захист передбачено у Конституції України ще з 1996 року. Та протягом 20-ти років це право не було забезпечено. Завдяки позиції українського Уряду та наших міжнародних партнерів сьогодні ми відновили одне з базових прав українців – це право на справедливість та право на захист», – повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський в деталях поінформував присутніх на заході гостей щодо організаційної структури центрів, їх завдань та функцій, механізмів роботи менеджерів та адвокатів центру із клієнтами центру з метою забезпечення вирішення усіх життєвих питань клієнтів, які звернуться до центру, у правовий спосіб.

 DSC1090

«Ми очікуємо, що потенційними клієнтами системи стануть близько 8 мільйонів наших співвітчизників. Якщо говорити про цей конкретний центр, він обслуговуватиме три райони Києва (прим. – Дарницький, Дніпровський та Деснянський райони ) з обсягом потенційних клієнтів до 120 тисяч» – повідомив директор Координаційного центру. За його словами, місцеві центри розвивають широке партнерство на рівні територіальних громад, які уже працюють із різними категоріями громадян, та зможуть допомагати тим громадянам, які не підпадають під категорію суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. «Наше завдання, аби людина, яка вийде з центру, мала розуміння де і яким чином їй вирішити свою життєву проблему – у правовий спосіб, у судовому чи досудовому порядку» – резюмував Андрій Вишневський. 

 {module 01-07-2015 (Відкриття центру_Яценюк)}

ДОВІДКОВО
Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (Закон). Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».

З 1 січня 2013 року – БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Організацію послуги забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У кожному регіоні функціонує один регіональний центр.

З 1 липня 2015 року –  БВПД в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону. Організацію послуги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  У кожному регіоні функціонують від 3 до 9 центрів місцевих центрів.

Правовий захист та представництво інтересів у судах клієнтів центрів забезпечують близько 5 тис. адвокатів, відібраних на відкритих конкурсах.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter