назад

30 липня відзначали Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. У нашому сьогоденні торгівля людьми залишається великою проблемою про яку потрібно говорити. Діти наше майбутнє, тому наш обов’язок є захистити їх від злочинних посягань. Одним з найкращих методів боротьби з торгівлею людьми – це знати як їй протидіяти.

 

З цієї нагоди та для розширення правових знань у наймолодших громадян, 30 липня Марта Фучко, заступник начальника відділу правопросвітництва на надання безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з Марією Новак, старшим інспектором сектору ювенальної превенції Коломийського районного відділу поліції провели круглий стіл на тему «Людина – не товар!».

 

Марта Фучко роз’яснила, що таке торгівля людьми та у яких формах вона може проявлятися. Предметом торгівлі людьми може бути будь-яка особа незалежно від статі і віку, до прикладу: чоловіки та жінки – з метою експлуатації праці, діти – з метою використання їх у жебрацтві, будь-які особи – для вилучення і трансплантації органів. Згідно Загальної декларації прав людини: «Ніхто не повинен бути у підневільному стані; рабство і работоргівля забороняється в усіх видах».

 

Капітан поліції Марія Новак навела приклади ситуацій експлуатації дітей. Дітей поінформовали щодо різноманітних способів, котрі використовують злочинці для підкорення людей власній волі, Тобто вилучають документи, заставляють відпрацьовувати борг, обкладають штрафами, застосовують фізичне і психологічне насилля, шантажують та залякують, обмежують свободу пересування та спілкування.

 

Під час заходу діти брали активну участь: розфарбовували малюнки та висловлювали свої думки, як діяти у ситуаціях, що можуть спричинити їх експлуатацію.

 

На завершення дітям надали рекомендації як не стати жертвою торгівлі людьми, надано контакти Гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми – 0800505501 та нагадали як безпечного користуватися Інтернетом. А саме: не розміщувати та не повідомляти особисту інформацію, не надсилати свої фото незнайомим людям, не відкривати підозрілі повідомлення та не переходити за посиланнями тощо.