назад

Майбутні правники дізналися особливості роботи системи БПД

Послухати тематичні лекції про безоплатну правову допомогу запросили 10 березня студентів-першокурсників Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Як відбувалося становлення системи, майбутнім правникам розповіла директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна. Юристка центру Ольга Чорна порушила тему ґендеру,  ґендерного та домашнього насильство, пояснила, яке покарання передбачає українське законодавство для кривдників.

Захід організували спільно з Хмельницькою обласною організацією Союзу юристів України.

«З 01 січня 2013 року набрали чинності окремі положення статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які стосувалися надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, затриманим за підозрою вчинення кримінального або адміністративного правопорушення, до яких застосовано адміністративний арешт та особам, підозрюваним, обвинуваченим у вчиненні кримінальних правопорушень. Так розпочали роботу регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Появу місцевих центрів у 2015 році зумовила необхідність допомагати особам, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, у вирішенні питань з цивільного та адміністративного законодавства. Бюро правової допомоги, які значно спростили доступ до юридичної допомоги для мешканців невеликих райцентрів, з’явилися в 2016 році», – окреслила історію розвитку системи очільниця регіонального центру.

Наталія Стьопіна роз’яснила різницю між первинною та вторинною правовою допомогою, структуру системи та повноваження центрів з надання правової допомоги. Покроково розповіла про порядок звернення до місцевого центру та бюро правової допомоги, навела перелік необхідних документів.

Директорка центру звернути увагу студентів на деякі обмеження, передбачені законодавством щодо надання правової допомоги. Так, особа має право на отримання безоплатної правової допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно.

Крім того, Наталія Стьопіна рекомендувала студентам-правникам використувувати під час навчання довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid.

Про ґендер, ґендерне та домашнє насильство розповіла юристка центру Ольга Чорна. Насамперед вона пояснила, що означає термін «ґендер».

«Кожному молодому правникові треба знати та розуміти основні засади функціонування розвиненого громадянського суспільства. Суспільні ознаки, які приписуються чоловікам або жінкам, називають ґендером. На жаль, наше виховане на ґендерних стереотипах суспільство створює всі можливості для функціонування ґендерної нерівності. Першочергове завдання кожного з нас – зрозуміти, що рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації мають дозволяти особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства», – наголосила юристка.

Ольга Чорна також розповіла молодим людям, які зміни відбулися в законодавстві щодо ґендерно обумовленого насильства. Зокрема фахівчиня центру зазначила, що особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, мають право на всі види безоплатних правових послуг.

Як свідчить статистка звернень до центрів Хмельниччини, кількість звернень осіб, які постраждали від насильства, зросла з другого півріччя 2019 року. А це говорить про те, що люди стають сміливіші, не бояться звернутися, проконсультуватися та у разі необхідності пройти через шлях судових процесів, щоб себе захистити.

На завершення бесіди юристка зауважила, що кожен зі студентів може стати волонтером системи БПД,  а також презентувала навчальному закладу друковану продукцію.