назад

Марина Єлисєєва взяла участь у роботі круглого столу та робочій групі з питань протидії домашньому насильству

Круглий стіл з питань інституалізації послуг для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, зібрав 18 вересня представників органів місцевої влади, регіональних представників, уповноважених представників UNFPA. Систему БПД представляли директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва та головна спеціалістка відділу правопросвітництва та надання БПД Херсонського місцевого центру Катерина Ворона.

Як протидіяти насиллю та яку надати допомогу потерпілим від домашнього насильства говорили на засіданні круглого столу, який в рамках проєкту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» пройшов у Херсонській облдержадміністрації.

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Вадим Чабан ознайомив присутніх із завданням та метою заходу та закликав надати свої пропозиції:

Замовчувати ці проблеми не маємо права. Існує світовий досвід механізму запобігання цих речей і необхідно його використовувати».

Варто зауважити, що організований Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» круглий стіл відбувся за підтримки Міністерства соціальної політики. Заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський долучився до обговорення в режимі відеоконференції. Він підкреслив, що обласна влада докладає максимум зусиль, аби протистояти торгівлі людьми, та має у цьому найкращий результат по Україні.

З презентаціями програми «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» та досвіду створення спеціалізованих послуг загальних служб підтримки постраждалих осіб виступили координаторки проєктів Надія Прокопенко та Наталія Цвєткова.

Огляд ситуації в регіоні та місті Херсон зробили директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Г.Г. Причина та начальник управління соціальної політики Херсонської міської ради О.В. Рузгіс.

Своїм баченням щодо інституалізації спеціалізованих послуг мобільних бригад поділився заступник директора – начальник відділу Херсонського ОЦСССДМ Богдан Руденко, після чого учасники заходу мали змогу обговорити проблемні питання, які виникають під час визнання та закріплення норм діючих служб підтримки або створенні нових.

На засіданні розглядали також питання про розрахунки на утримання в області притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства, та проаналізували програми для кривдників і корекційних програм для потерпілих.

По завершенні круглого столу відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань запобігання та протидії домашньому насильству, участь в якому взяла Марина Єлисєєва. Мова йшла про початок роботи в м.Херсоні мобільних груп реагування на сімейні конфлікти «ПОЛІНА».

Довідка. «ПОЛІНА» – скорочене від фрази «поліція проти насилля». Це мобільні групи реагування на сімейні конфлікти, до складу яких входять представники слідчого підрозділу, дільничні офіцери, інспектори ювенальної превенції.